25. 4. 2024 smo se z otroki odpravili proti Sitarjevi hiši. Ker je deževalo, smo vzeli dežnike in se v koloni en za drugim odpravili po pločniku do središča Dolenjskih Toplic. Že sama pot je bila otrokom zanimiva. V Sitarjevi hiši smo si ogledali etnološko razstavo z naslovom Bajeslovna bitja v ljudskem izročilu Dolenjske ali Kam so se skrili škratje?, ki so jo pripravili v Dolenjskem muzeju v sklopu Unescovega leta varovanja nesnovne kulturne dediščine.

Kustosinja ga. Alenka nas je sprejela in z navdušenjem predstavila vrste škratov, kakšne so razlike med škratom in palčkom ter predstavila vlogo škrata v preteklosti.

Spoznali in razvrščali smo drevesne vrste ter se igrali spomin. Gospa Alenka nam je predstavila ljudske instrumente in nanje tudi zaigrala. Instrumenti so bili zanimivi, njihovi zvoki pa še bolj.

V zatemnjeni sobi smo poslušali doživeto pripovedovanje ene najstarejših ljudskih pravljic Škrat v kozarcu.

Za konec smo si ogledali 4D doživetje ”Voda – (iz)vir življenja”, kjer smo se s pomočjo animirane 4D simulacije odpravili na popotovanje v središče zemlje. Spoznali smo različne živali, ki živijo globoko v zemlji ter legendo o Brbuču.

Dostopnost