Prednostna naloga oddelka je Polžkove naravoslovne aktivnosti. V sklopu te naloge v skupini praznujemo rojstne dni na temo naravoslovja in sicer z eksperimenti. Za vsak rojstni dan naredimo drug eksperiment. Do sedaj smo praznovali 3 rojstne dni. Ob različnih priložnostih pa izvedemo še kakšen poizkus. Tako smo do sedaj spoznali lavo lučko, bruhajočo lavo, balon raketa in čarobne risbice. Otroci so nad eksperimenti navdušeni in očarani. Na obraz se jim nariše velik nasmeh in včasih se sliši tudi kakšen vrisk. Včasih si pred izvedbo pogledamo video posnetek poteka poizkusa in se ob njem pogovorimo kaj smo opazili in kaj so uporabili za izvedbo. Pri izvedbi eksperimenta čim bolj vključiva slavljenca, saj je to njegov posebni dan.  V svet eksperimentov se spoznavamo z enostavnimi poizkusi, ki imajo enostavne ugotovitve in rezultate.

EKSPERIMENT LAVA LUČKA

POTEK POIZKUSA:

Z otroki si najprej pogledamo videoposnetek na internetu CEVKOV POIZKUS – POTUJOČI MEHURČKI. Izvedemo poizkus.

Potrebujemo:

  1. Korak:

V plastenko nalijemo olje, in sicer do 3/4 ter dodamo še malo vode. Na vrhu pustimo malo prostora.

  1. Korak:

V zmes kanemo nekaj kapljic barvila. Prelomimo šumečo tableto na pol in jo spustimo v plastenko.

  1. Korak:

Opazujemo dogajanje, ki ga lahko popestrimo z osvetlitvijo (s svetilko ali telefonom, nikoli z vročimi sredstvi, ki bi stopila plastiko) in uživamo v “čarobnem” prizoru.

Kaj se zgodi?

Olje in voda se med seboj ne mešata. Ker je voda težja od olja, se spusti na dno. Barvilo se meša le z vodo, zato olja ne obarva.

Šumeča tableta reagira z vodo v nastanek mehurčkov ogljikovega dioksida. Ti mehurčki se oprimejo barvila in povzdignejo na površje, tam počijo, barvilo pa se spusti nazaj na dno. Proces poteka, dokler se šumeča tableta raztaplja.

Vir: http://navihancki.si/lava-lucka/

Zapisala Lea Tisovec, vzgojiteljica