V mesecu maj smo se pri Muckih veliko pogovarjali o barvah. Zgodba z naslovom, Nekoč so živele tri barve, nas je spodbudila, da smo začeli z mešanjem rdeče, modre in rumene barve. Ugotovili smo, da z mešanjem modre in rdeče barve dobimo vijolično, z mešanjem rumene in modre dobimo zeleno, če pa zmešamo rdečo in rumeno barvo, pa dobimo oranžno. Ko pa smo zmešali vse tri osnovne barve, pa je nastala rjava. Vse novo nastale barve je večina otrok znalo tudi že pravilno poimenovati.

V sklopu naravoslovnih uric smo izvedli različne eksperimente na temo barve. Eksperimente, ki smo izvedli, so bili: mešanje jedilnih barv v mleku, eksperiment žejne papirnate brisače, eksperiment potujoči mehurčki in eksperiment mavrica v kozarcu. Pred izvedbo vsakega eksperimenta smo poimenovali pripomočke, ki smo jih potrebovali za izvedbo in razložili potek same izvedbe eksperimenta. Otroci so pomagali pri izvedbi eksperimenta, nad končnim rezultatom pa so bili presenečeni in hkrati navdušeni.

Odpravili smo se tudi na bližnji travnik, kjer smo iskali cvetlice in trave, ki so bile takšnih barv, kot so bili pobarvani krogi. Našli smo veliko trav, ki so bile zelene barve in cvetlice, ki so bile vijolične ali rumene barve. Nismo pa našli cvetlic rdeče barve. Na poti nazaj smo ob poti našli mak, ki smo ga nato v igralnici razvrstili v pravilni barvni krog. Prav tako smo na travniku opazili različne žuželke, ki smo si jih pobližje pogledali z lupami.

Imeli smo tudi vijolično-rumeni dan. To je pomenilo, da so bili otroci na ta dan oblečeni ali imeli na sebi modne dodatke rumene ali vijolične barve. Ta dan smo se večinoma igrali tudi samo z igračami teh dveh barv.  

Dejavnosti smo v mesecu maju povezali še s temo gumbi in se vzporedno pripravljali na Gumbarijo.

Nina Nose, vzgojiteljica