»Na kmetiji je lepo, ija, ija, o,
v hlevu krave mukajo, ija, ija, o.
Krava muka, mu, muka, mu,
na kmetiji je lepo, ija, ija, o.«

V skupini Metuljčki smo mesec november posvetili spoznavanju živali, ki jih najdemo na kmetiji. Spoznavali smo jih preko slik, slikanic in različnih posnetkov, ki so ponazarjali oglašanje živali.

Najbolj nas je pritegnila knjiga O piščančku Čarliju. Po tej zgodbi smo iz koruze in plastičnih žogic izdelali svoje ropotuljice, ki so predstavljale mamo piščančka – kokoško. Naučili smo se tudi pesem Ringa, ringa, raja ter Na kmetiji je lepo.

V začetku meseca smo prejeli nalogo, da iz kartonaste škatle izdelamo kravo. Otroci so škatle pobarvali z rjavo tempero, dodali smo še rep, oči nos, ušesa in roge in tako je nastala naša kravica Dora.

Dneve smo si popestrili s senzorno igro, pri kateri so otroci urili svoje prst. Na lise od krav so preko senzorne vrečke premikali cofke, v hlevu izdelanem iz škatle, pa so odkrivali, katera žival se skriva pod pokrovom.

Vsak otrok je izdelal tudi svojo žival. Na papirnat krožnik so izdelali trganko, vzgojiteljice pa smo dodale oči, nos in usta. Tako je nastala prava mala kmetija živali, ki smo jih spoznali.

Ob koncu meseca so nas obiskale dekleta Zveze slovenske podeželske mladine in nam predstavile zgodbe o kravici Berti. Skupaj smo izdelali plakat, na katerega so otroci odtisnili svojo roko, skuhali pa smo tudi okusen vaniljev puding.

Vzgojiteljica, Urška Zupančič

Dostopnost