V januarju in februarju smo se pri Zmajčkih posvečali trem sklopom dejavnosti z naslovi Razgibani v zimo, Moje zdravo telo in čarobna čutila ter Čiste roke za zdrave otroke. Veliko smo se gibali v igralnici in na prostem.

Izdelali smo plakat, ob katerem smo poimenovali dele telesa in njihovo funkcijo. Ob bibarijah smo poimenovali dele telesa. Ob zgodbi Žiga špaget gre v širi svet smo z otipom ugotavljali, kaj je v  čarobni vreči. Preverili smo še z drugimi čutili. Skuhali smo špagete, jih poskusili, nekateri tudi s paradižnikovo omako. Ob slikopisu smo se seznanili z deklamacijo Čutila. Posvetili smo se doživljanju predmetov, narave, predvsem pa hrane preko vseh čutil, oblikovali smo različna slikovna ponazorila in plakate, ki so otroke spodbujali v kasnejše utrjevanje spoznanj. Tipali smo različne podlage na papirju – z zaprtimi očmi, nato pa to prepoznavali tudi v gozdu ter na področju hrane. S čutilom za vid smo opazovali predmete in barve v igralnici, s pravim in izdelanimi daljnogledi smo se zazrli v daljavo skozi okno igralnice ter na sprehodih. Vonjali smo, kar smo našli v čarobni vreči in to prepoznavali. Ob glasbeno-didaktični igri smo po sluhu prepoznavali instrument ter smer zvoka. Ob didaktični igri Čutila smo obnovili doživljanja in spoznanja preko vseh čutil, saj smo ponazorili doživljanje s slikovnimi prikazi. Okuse smo preskušali ob idejah po sličicah. Spoznavali smo zdravo hrano ob prehranski piramidi. Starše smo povabili k sodelovanju, doma so pripravili in zapisali otrokovo najljubšo jed in način priprave le-te. Po receptih smo pripravili sadni smuti, brokolijevo juho in palačinke z domačo marmelado.

Ugotovili smo, da si roke umivamo, da so čiste. S poskusom s poprom smo spoznali pomen, po zgodbi o traktorju pa način umivanja rok z milom. Naredili smo si tudi slikovni prikaz. To smo ponazorili tudi z likovnim izdelkom.

Maja Plantan, vzgojiteljica