Pri Sončkih v okviru projekta Varno in spodbudno učno okolje že od začetka leta zelo velik poudarek namenjava dobremu počutju otrok v skupini. Med vsakodnevnimi bivanjem v naravi omogočava otrokom, da si pridobijo različne izkušnje z naravo s poudarkom na raziskovanju in uživanju v naravi. Naravo  raziskujemo tudi v igralnici, kamor smo si prinesemo material, ki ga uporabljamo pri ustvarjanju in igri. V jesenskem času smo v igralnico prinesli jesenske plodove, liste, storže. Še posebno so nam bile všeč buče, ki smo jih kotalili, prenašali, prevažali … Bučo, ki se nam je razbila, smo si podrobno ogledali in pobrali iz nje semena, katera smo posušili in sedaj čakamo, da jih spomladi posadimo v lončke.  Ob poslušanju pravljic Mala miška in veliko rdeče jabolko, Razbita buča in Listek Trepetavček smo razvijali domišljijo, likovno ustvarjali iz naravnega materialov, risali ter potelovadili z jesenskimi listi. Za okrasitev igralnice smo izdelali venček iz jesenskega listja. Po poslušanju pravljice Sadni prepir ob gledališču (Kamišibaj), smo okušali različne vrste sadja (sladko, kislo) in pripravili sadno čežano.

V Medenem tednu smo na ravni skupine izvedli dejavnosti v povezavi s spoznavanjem čebel, pomenom čebel, čebeljih pridelkov. V veselem decembru smo posejali božično žito, ki je bogato vzklilo in smo ga uporabili za dekoracijo miz v igralnici. Rast žita smo pridno spremljali, ga zalivali, otroci so ga zelo radi tudi pobožali.

V mesecu januarju pa smo ob sklopu Zdravi, veseli, zadovoljni … raziskovali zimski čas, hodili v naravo in opazovali njeno spreminjanje. V tem času smo izvedli veliko kuharskih dejavnosti v povezavi s projektom Zdravje v vrtcu. Izdelali smo tudi senzorične stekleničke, ki jih uporabljamo pri vsakodnevni igri. V mesecu februarju smo ob slikovnem materialu začeli uvajati nekatere elemente joge za otroke.

Še naprej se bova trudili, da se bodo otroci v skupini počutili varno in da jim bova pripravljali spodbudno učno okolje, od katerega bo odvisno dobro počutje vseh udeležencev v skupini.

Silva Perko, vzgojiteljica