Pri Sončkih tekom leta izvajamo aktivnosti, ki so povezane s projektom Zdravje v vrtcu. Povezane so s prehrano, higieno (predvsem higieno rok) in gibanjem. Veliko dejavnosti izvajamo na področju gibanja, saj je to še kako pomembno za naše zdravje.

Že takoj v mesecu septembru smo obeležili dan športa. Vozili smo se z avtomobili, hodili na daljše sprehode v okolico vrtca (z vozičkom in peš). Se razgibali ob glasbi, potelovadili smo z jesenskimi listi, baloni, obroči in imeli vadbeno uro (poligon). Vsak dan smo veliko časa preživeli na sprehodih.

Del meseca novembra smo posvetili gibanju in raziskovanju kaj zmorejo moje roke in noge. Za izhodišče smo si izbrali pesem in pravljico z naslovom Od glave do peta. V Medenem tednu smo na ravni skupine izvedli dejavnosti v povezavi s spoznavanjem čebel, pomenom čebel in čebeljih pridelkov.

Po poslušanju pravljice Sadni prepir ob gledališču (Kamišibaj), smo izvedli več kuharskih dejavnosti. Okušali smo različne vrste sadja (sladko, kislo) in pripravili sadno čežano.

V prvem tednu januarja smo s sušenjem sadja pripravili krhlje, nekaj jabolk in hrušk smo posušili za čaj, ki smo ga skuhali in tako poskrbeli za svoje zdravje. Recept za čaj smo poslali tudi na natečaj Reciklirana kuharija. Iz kruha, ki nam ostane od obrokov, smo naredili kruhove kocke, katere smo posušili in z njimi obogatili juho, ki nam je zelo teknila. Naredili smo si tudi pomarančni in korenčkov sok z jabolki. Prav tako je sadno obarvano tudi praznovanje naših rojstnih dni. Tudi v zimskem času smo veliko časa namenili gibanju (vsakodnevno razgibavanje v igralnici, igra z žogami, vožnja s poganjalčki, poligon), bivanju na prostem in ob slikovnem materialu začeli z elementi joge za otroke.

Ob zgodbi o traktorju smo spoznali pravilno umivanje rok.

Otroke bomo še naprej vzgajale v zdravem duhu in jim privzgajale pomembnost gibanja, higiene in zdrave prehrane ter tako naredile največ za njihovo zdravje.

Silva Perko, vzgojiteljica