Nekoč je živel Žiga špaget, ki je šel v širni svet… To je naslov zgodbe, ki nas je popeljala v spoznavanje naših čutil. Prvo smo spoznali čutilo za tip. Otroci so samo ob uporabi svojih rok, morali ugotoviti, kaj se skriva v kozarcih.

Oton: »To je koren.«
Lina: » To je čebula.«
Dominik: »Hmm, to je paradižnik.«
Svit : »Jabuk je.«
Žiga: » Sol je.«

Vsi odgovori so bili pravilni, najtežje pa je bilo ugotoviti, kaj se skriva v zadnjem kozarcu.

Kaja U. : »To so palčke.«
Vita: » Mmm, zobotrebci?«

Ne, noben odgovor ni bil pravilen. V kozarcu so se skrivali špageti. Otroci so ugotovili, da je težko, ko moramo uporabljati samo eno čutilo in da je včasih za pravilni odgovor potrebno uporabiti vsaj dva čutila, da je naš odgovor pravilen.

Tukaj smo našo temo nadaljevali preko Zoom aplikacije, saj smo za en teden ostali doma. Takrat smo še enkrat poslušali zgodbo Žiga špaget gre v širni svet, otroci pa so imeli nalogo, da so v svoji domovih poiskali po eno stvar, ki jo najdejo z enim izmed petih čutil.

Ob vrnitvi nazaj, smo naredili čutni plakat, na katerem smo spoznavali različne površine (mehko, gladko, hrapavo, bodičasto). Vse te stvari smo poiskali v gozdu in jih ustrezno razporedili na plakat. Nadaljevali smo s pogovorom o naših očeh in si stvari ogledali pod lupo. Naša ušesa so poslušala različne zvoke, nos pa zaznaval prijetne vonjave. Otroci so se seznanili s prehrambeno piramido in s čutilom za okus okušali različne stvari. Izdelali smo si tudi svoj smuti, iz pomaranč, granatnega jabolka, jagod, banan in jabolka, dodali pa smo mu tudi jogurt. Mmm, kako je bil dober.

Da pa smo zajeli celotno zgradbo naši ust, smo se pogovorili tudi o higieni zob, katera prehrana je zdrava za naše zobe in izdelali maketo naši ust in zobovja. Na njej lahko otroci otipajo predele jezika, razvrstijo sadje glede na okus in s ščetko umijejo zobke.

Veliko smo se naučili in novega spoznali ter vse skupaj strnili v deklamacijo Čutila.