V mesecu januarju smo pričeli z dejavnostmi iz tematskega sklopa Živimo zdravo s prehrano, gibanjem in naravo. Po ogledu prehranske piramide, ki smo jo spoznali že novembra, smo najprej začeli s spoznavanjem sadja s poudarkom na sezonskem sadju. Dotaknili pa smo se tudi sadja, za katerega smo skupaj ugotovili, da kljub temu, da si ga lahko kupimo v trgovini, pri nas ne uspeva. Spoznavali pa smo tudi različno zelenjavo in ugotovili, da je naša najljubša zelenjava korenje, iz katerega smo si za kosilo pripravili korenčkov pire.

Ogledali smo si slike različnega sadja, ga poimenovali, spoznavali njegove lastnosti in ga razvrščali (glede na to, kje raste, kakšna je njegova oblika, ali ga je potrebno olupiti…). S stolpčnim diagramom pa smo prikazali tudi naše najljubše sadje. Posebej zanimivo je bilo spoznavanje sadja v prerezu. Ugotavljali smo ali spada med koščičasto sadje ali pečkato sadje ter ga ob opazovanju tudi narisali. Pripravili smo si tudi dva avokadova namaza. Prvi je bil slan, ker smo mu dodali limonin sok ter začimbe. Sladkemu pa smo poleg avokada dodali banano in čokolado v prahu. Dopoldansko malico smo si popestrili s pripravo sadnih in zelenjavnih nabodal in po besedah enega izmed otrok je bila to najboljša malica na svetu. Pripravili smo si tudi hruškov smuti.

Postali smo tudi pravi umetniki, saj smo se prvič srečali z risanjem tihožitja. Z zdravo hrano smo se srečali tudi v pravljicah Zakaj je palčka Skakalčka bolel trebušček, Sadni prepir ter Repa velikanka.

Izdelali smo tudi prehranski semafor, ki nas dnevno opominja na to, česa lahko pojemo veliko in česa ne. Ker sedaj vemo tudi, da je za naše dobro počutje pomembno tudi gibanje, smo imeli vsakodnevne gibalne minutke v igralnici, kjer smo se igrali različne gibalne igre, se razgibali ob glasbi ter z rekviziti. Še bolje pa smo se počutili, ko smo odšli ven na svež zrak, kjer smo tekli, se sprehajali, skratka uživali v igri na prostem.

Nastja Bobnar, vzgojiteljica

Kaj že vemo o sadju in zelenjavi:

Bine: SADJE IMA VITAMINE.
Maj: SADJE IN ZELENJAVA STA ZDRAVA. KOREN JE MENI DOBER.
Jurij: SADJE JE ZELO DOBRO, NOTRI SO VITAMINI.
Oskar: JAZ PA POSADIM SOLATO, PETERŠILJ. POMLADI SE SADI.
Tina: SADJE JE ZDRAVO PA DOBRO. Z MAMI SMO ŠLE TUT ME NA VRT POSADIT ZELENJAVO.
Izidor: MOJA BABICA IMA VRT IN GREDO JEST SOLATO SRNE. SOLATA JE ZDRAVA ZA ZDRAVJE.
Lucijan: KUMARICE SO ZDRAVE IN IMAJO NAJVEČ MITAMONOV NA SVETU. JAZ SVOJI BABICI POMAGAM DELATI NA VRTU.
Brina: SADJE TI DA SUPER MOČ. PRI BABICI NA VRTU JE PRIŠEL JELEN IN JI JE POJEDEL SOLATO.