V sklopu Eko projekta; »Priprava in izvedba načrta ter zadolžitev za skrb za ptice«, sva s pomočnico otroke motivirali z večkratnim obiskom gozda, kjer smo z otroki poslušali glasove in opazovali okolico. Otroke sva na slišane zvoke opozorili in jim povedali čigavi glasovi so to. Otroci so bili v gozdu čisto tiho. Zato smo res lahko prisluhnili in slišali prepevanje različnih ptic. Pri tem mamo srečo, saj je v okolici našega vrtca gozd, v katerem ves čas prepevajo različne ptice z različnimi načini petja.

Ogledali smo si poučni video Firbcologi in Infodrom o pticah, kjer smo od blizu videli kakšne so ptice in kaj jedo. Iz plastičnih stožcev sva pripravili daljnoglede za otroke. Vzeli smo jih s sabo do gozda. Z našimi daljnogledi smo po krošnjah dreves iskali ptice, a žal nismo nobene našli, smo jih pa slišali.

V poučnih knjigah smo poiskali razne podatke o pticah. Kakšne so, kje živijo, kaj jedo, kakšna gnezda imajo,… Na posnetku smo poslušali ptičje žvrgolenje in ga nato poskušali oponašati. Zelo nam je bilo težko. Posnemali smo tudi ptičje gibanje s krili. Mahali in mahal smo z rokami a nam ni uspelo poleteti.

Nekaj otrok je od doma prineslo semena in ptičjo hrano, ki smo jo natresli v ptičjo hišico. To smo odnesli na travnik za šolo, na takšno vejo, kjer jo bomo lahko odšli večkrat opazovat. Naučili smo se tudi pesem Pleši, pleši črni kos, ki smo ga na travniku ob hišici, v krogu zaplesali in zapeli. Ob igranju na flavto, so otroci zaplesali ples kosa.

Nina Fifolt, vzgojiteljica