V sklopu projekta Zdravje v vrtcu smo se pri Delfinih že v mesecu novembru pri temi Zdravje je naše največje bogastvo pogovarjali o virusih, bacilih, zdravem načinu življenja in koronavirusu. V januarju smo nadaljevali s projektom in veliko časa namenili pogovoru in različnim dejavnostim na temo Jej zdravo za počutje pravo. Spomnili smo se prehranske piramide, ob kateri smo se že v mesecu novembru veliko pogovarjali in izdelali semafor zdrave, manj zdrave in nezdrave hrane. Otroci so si v izvedbi vzgojiteljic ogledali lutkovno predstavo Sadni prepir in se tudi sami preizkusili v igri z lutkami. Pripravili smo si sadna nabodala, pomarančni sok in okusne namaze iz avokada in paprike. Sadna nabodala smo dan prej iz slikic različnega sadja najprej sestavili in nalepili na kartončke, naslednji dan pa smo si nabodala naredili iz pravega sadja. Čeprav pomaranče nismo preveč radi jedli pri sadni malici, smo vsi radi spili sveže iztisnjen pomarančni sok. Danes skoraj vsi otroci pomaranče tudi jedo.

K sodelovanju smo povabili tudi starše, ki so izpolnili kratko anketo o prehrani njihovega otroka in nam zaupali recepte različnih jedi, ki jih doma pripravljajo in jih otroci radi jedo. Začeli smo tudi z izvajanjem joge za otroke. Otroci so spoznali, kaj je to joga in preizkusili različne položaje. V igralnici smo uredili tudi joga kotiček, kjer lahko otroci vsakodnevno ob gledanju knjig sami telovadijo.

S projektom Zdravje v vrtcu bomo nadaljevali tudi v mesecu marcu, ko se bomo v skupini pogovarjali in spoznavali svoje telo ter odkrivali zmožnosti človeškega telesa, delov telesa in notranjih organov.

Tatjana Malenšek, vzgojiteljica