V mesecu novembru smo v skupini Zlate ribice začeli s temo Skrbimo za svoje zdravje. Z otroki smo se pogovarjali o štirih področjih, ki so pomembna za naše zdravje: higiena, prehrana, gibanje ter spanje.

Otroci so razmišljali o tem, kako poskrbijo, da ostanejo zdravi:

»Jem zdravo hrano, pijem vodo.«
»Pijem čaj. Pa počivat moramo, da se možgani dobro razvijajo.«
»Zelenjavo jem pa zdravilne bonbone.«
»Mal poješ sirup.« Pa dovolj moramo pit.«
»Skrbim zase, da si umijem roke z milom. Pa da telovadim, na igrišču se igram.«

Najprej smo izvedli različne aktivnosti, preko katerih so se otroci seznanili s tem, kako lahko s higieno preprečimo okužbo. Otrokom sva za uvod z lutkami zaigrali zgodbico o Nogavičniku in Virusu rokavičniku, naslednje dni pa sta nam lutki predstavili še svoje prijatelje in tako so otroci spoznali različne vrste oz. oblike virusov (korona, gripa…). Izvedli smo različne poizkuse, preko katerih so se otroci seznanili s tem, kako se virusi prenašajo. Otroke je pritegnil poizkus prestrašeni poper in prenos bacilov – bleščic iz dlani na dlan. Različne oblike virusov smo upodabljali iz slanega testa, različnih palčk, slamic in kosmatenih žičk, viruse pa so otroci risali tudi s flomastri ter v nadaljevanju razvijali domišljijo s pripovedovanjem »Kako bi premagal virus, če bi imel posebno moč?«. Pripovedovanja otrok so bila polna domišljije.

»Bi šel v močno kroglo, ker virus ne bi mogel iti čez. Bi za vse ljudi naredu take močne krogle.«
»Z ledom bi jih zamrznila pa pa jih nesla v eno tako ječo mrzlo. Pa bi bli tok časa zamrzneni, da bi jih uniču.«
»Lahko bi mel ogenj pa bi jih uniču. Pa bi mel tak ščit, kovinski ščit bi si naredu, da ne bi mene ogenj uniču.«

V teh tednih smo dali velik poudarek umivanju rok, spoznali smo deklamacijo o traktorju in preko nje ponazorili pravilno umivanje.

Nastja Bobnar, vzgojiteljica