V aprilu je Žana prinesla v vrtec kalilnik in semena za kalčke. Večina otrok še ni poizkusila kalčke, zato smo se lotili dela. Preizkusili smo dva različna kalilnika in dve vrsti kalčkov: alfa alfa (lucerna) in krešo.

Po navodilu, ki nam ga je pripravila Žanina mamica smo potresli kalčke v zgornjo posodo okroglega kalilnika in jih zalili z vodo. Voda je skozi odprtinici počasi odtekla v spodnjo posodo. Kalilnik smo še pokrili s pokrovom, da se semena nebi izsušila.

Pri drugem kalilniku smo seme potresli na pladenj v obliki sita ter ga postavili nad prozorno posodo, kamor je odtekla voda, ko smo kalčke prelili z vodo. Vsak dan smo kalčke na novo prelili in z navdušenjem opazovali rast belih koreninic, ki so se daljšale v spodnji posodi in nato še drobnih zelenih lističev kalčkov.

Ugotovili smo, da ima kreša okus kot redkvice in pečejo, z alfa alfa kalčki pa smo popestrili solato pri kosilu. Otroci so jih najraje jedli kar z rokami in z zanimanjem opazovali kalčke, ki smo jih vzgojili v igralnici le v nekaj dneh.

Priporočamo, da si jih vzgojite tudi doma.

Dostopnost