Slovenski dan brez zavržene hrane je prvič potekal leta 2021. Njegovi podporniki (Lidl Slovenija, program Ekošola, Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, TAM TAM, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo s projektom LIFE IP CARE4CLIMATE, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Etri skupina z Mini tovarno) pa so se povezali v partnersko sodelovanje z misijo, da en dan v letu namenimo ozaveščanju javnosti, spodbujanju k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter izobraževanju o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Prav na pobudo partnerjev projekta je Vlada RS na nedavni seji sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo, kot že pretekli dve leti, obeleževali 24. aprila. Na ta, dan bodo v Sloveniji vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane.

ALI STE VEDELI?

Da kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 800 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 17 % proizvedene hrane. 2 % zavržejo trgovci, 5 % gostinci, največ, 11 %, pa gospodinjstva.

Letos je tudi vrtec Gumbek pristopili k slovenskemu dnevu brez zavržene hrane. Otroci so se s problematiko seznanjali na njim zanimiv in poučen način. Z namenom obeležitve dneva brez zavržene hrane so vrtčevski otroci v mesecu aprilu:

  • tehtali ostanke hrane pri kosilu in ugotovitve beležili,
  • razmišljali so o vzrokih in iskali rešitve za zmanjšanje ostanka hrane,
  • se seznanjali s pomenom zdrave prehrane,
  • ustvarjali predstavitve krožnikov zdravih jedi,
  • se seznanjali in sestavljali prehransko piramido,
  • sejali različno zelenjavo,
  • vzgojili kalčke s katerimi so popestrili obroke,
  • pripravili zelenjavne in sadne malice …

Otroci so kot spužve, ki kar srkajo in srkajo znanje. Zato si vztrajno prizadevamo, da bi jih, poučili o pomenu spoštljivega ravnanja s hrano in zmanjševanju zavržene hrane. Če želite ustvariti boljši svet brez zavržene hrane, skupaj z nami podprite Slovenski dan brez zavržene hrane in postanite zgled drugim.

https://www.boljsi-svet.si/hrana-ni-za-tjavendan/dan-brez-zavrzene-hrane/

Dostopnost