Mesec oktober je bil zelo pester mesec. Otroci so se počasi navadili na naju z Ireno in medve na njih. Dogovorili smo se o pravilih v skupini ter vzpostavili rutino naše skupine.

Na začetku meseca, v tednu otroka, smo se zaposlili z obiski različnih sekcij Društva upokojencev Dolenjske Toplice. Obiskala nas je pevska skupina Rožce in nam predstavila ter zapela ljudske pesmi. Prišli so tudi najaktivnejši upokojenci iz sekcije šport in rekreacija, s katerimi smo se vsi dobro razgibali. Ob mednarodnem dnevu starejših z naslovom Pokloni čas, podari dan, smo povabili upokojenke vrtca ter z njimi preživeli dan.

V naš vrtec pa smo povabili tudi ga. Nemanič Majdo, ki je bila dolga leta aktivna članica folkrolne skupine Kres. Z otroki se je igrala in jih učila ljudske gibalno in rajalne igre. Otroci so z njo uživali in hitro osvojili nekaj osnovnih iger.

Aktivno so otroci začeli z Gumbkovo bralno značko. Konec meseca je že kar nekaj otrok povedalo prvo knjigo.

Največ časa pa smo posvetili raziskovanju časa nekoč. Ob prvem presenečenju smo obiskali sejem tradicije, kjer smo spoznali nekaj osnovnih obrti, ki so jih včasih opravljali. Bolj podrobno smo si ogledali razstavo starih predmetov za katero ste nam pomagali tudi vi starši. Otroci so imeli zelo zanimive ideje za kaj so se določeni predmeti uporabljali.

PISALNI STROJ
LUCIJA Š.: ”Tipke za učenje, poseben računalnik.”

RAČUNALO
ELA: ”Tablca.”

DALJNOGLED
Ela: ”Taku, da daš na učke, pa gledaš.”
Lara: ”To je za slikat.”

GRAMOFON
Tadej: ”To je za muziko. Neki za pritisnit. Pa špila neki.”

VIDEOKASETE
Eva: ”To je za slikat.”

RIBEŽEN ZA PRANJE PERILA
Mija: ”To je za meska pečt.”

Vse predmete smo potem pravilno poimenovali in se pogovarjali o tem, za kaj so se včasih uporabljali. Otroci so si z zanimanjem ogledovali predmete in jih preizkušali.

Nina Fifolt, vzgojiteljica

Dostopnost