V letošnjem šolskem letu je v Vrtcu Gumbek od oktobra do aprila potekala Gumbkova bralna značka. Mlajši otroci so domov odnašali bralne nahrbtnike in skupaj s starši uživali ob raziskovanju knjig, ki so se skrivale v njem. Starejši otroci pa so knjige, ki so jih skupaj s starši prebrali doma, predstavili sovrstnikom in vzgojiteljicam v vrtcu.

Zaključek bralne značke smo obeležili na svetovni dan knjige, 3. 4. 2023. V vrtcu smo si pripravili knjižnični dan. Garderobi vrtca sta se spremenili v knjižnici, v katerih so otroci lahko našli najrazličnejše knjige, si poiskali udobne bralne kotičke, nato pa izbrane knjige vneto prebirali ter se družili med seboj.

Mlajše otroke je s svojim obiskom razveselila šolska knjižničarka Elizabeta Adamlje, starejše pa knjižničarka iz krajevne Knjižnice Dolenjske Toplice, Zvonka Peterlin. Obe sta otroke s pravljico popeljali v čudoviti svet domišljije. Otroci so si nato izdelovali prstne lutke književnih junakov, s katerimi so se poigrali v kamišibaj gledališču, se igrali z ročnimi lutkami, na velikih listih in tabli poustvarjali vsebino prebrane zgodbe ter se poigrali v našem novem senzornem kotičku.

K bralni znački so otroci s pomočjo staršev pristopili zelo aktivno, zato so za svoj trud in s tem opravljeno bralno značko prejeli posebno Gumbkovo priznanje. Bralno značko sta opravila 102 otroka. Veseli smo, da se zavedamo, da je skupno branje z otrokom čudovita popotnica, ki jo otroku podarimo za vse življenje.

Nastja Bobnar, vzgojiteljica

Dostopnost