V srednjeveški čas smo prestopili s Presenečenjem v vrtcu. Zjutraj ste starši otroke namesto skozi vrtčevska vrata odpeljali skozi grajska vrata v grajske prostore. Garderoba je bila opremljena z grajskimi dodatki. Na podestu pa ste si lahko ogledali predmete, ki so jih uporabljali v srednjem veku skozi različna obdobja. V dopoldnevu nas je obiskal grof Andrej Pršina, ki je otrokom odgovarjal na različna radovedna vprašanja ter jim pokazal različne predmete. Otroke je najbolj pritegnila življenje princesk ter vitezov. Podatke smo poiskali v knjigah, na spletu ter si ogledali nekaj videov o življenju v srednjem veku.

15. 5. 2024 pa smo komaj čakali, da odidemo na krajši izlet v Sotesko, kjer smo si lahko ogledali Hudičev turn. V njem nam je grof Andrej pokazal različne kose orožarne in razložil, zakaj so se uporabljali. V Soteski smo imeli pripravljenih kar nekaj delavnic, ki smo jih z otroki z zanimanjem obiskali.

Podali smo se v zgornje nadstropje Hudičevega turna, kjer se nam je ob hoji po stopnicah, kar malo zavrtelo. Tam smo si na stenah ogledali ostanke poslikav ter čudovit razgled. 

Na travniku nas je čakala tudi upokojenka Marinka, ki je za nas pripravila zeliščarsko delavnico. Otrokom je povedala, kakšna zelišča ima, kako se jih nabira ter suši. Za nas pa je skuhala tudi prav poseben čaj. 

Pred Hudičevim turnom so bila razporejena slikarska stojala, s katerim smo si pomagali pri risanju s svinčniki. Poskušali smo, kar se da najbolje, narisati turn. 

Ob samotnem drevesu, sredi travnika, na gugalnici nas je čakala grajska pravljičarka. Prebrala nam je zgodbo Vitez reče ne. Usedli smo se na odeje in ji z zanimanjem prisluhnili. 

Ob grajski malici (sendviči v obliki gradu ter zelenjava v obliki mečev), ki so nam jo pripravili kuharji iz šolske kuhinje, smo si na odejah pripravili piknik ter se segreli na soncu.  

Konec meseca smo se pripravljali na našo zaključno prireditev Gumbarijo. Z vsem znanjem o srednjem veku, ki smo ga pridobili, smo si izmislili delavnico z naslovom Lov na lisico. Vitezi so morali zajahati konja ter premagati ovire. Na koncu pa lisici s prevezo na očeh natakniti rep.

Nina Fifolt, vzgojiteljica

Dostopnost