V mesecu aprilu smo se posvetili gradnji hiš in spoznavanju različnih faz gradnje ter različne hiše. Ob knjigah smo si pogledali, kako gradnja hiš poteka, kaj potrebujemo za to. Odšli smo opazovat gradbišče novega vrtca in opisovali dogajanje ter stroje, ki smo jih spoznali. Otroke je tema zelo zanimala. V bližnjem gozdu so otroci imeli možnost se igrati gradnjo z naravnim materialom s plastičnimi bagri, lopatkami in drugimi pripomočki.

Sprehajali smo se po Dolenjskih Toplicah in si ogledali različne stavbe. Ob pogledu na strehe je Matic povedal, da so to sončne celice. Vprašala sem jih, zakaj se uporabljalo. Pa je Matic odgovoril: ”Da se bo lučka prižgala.”

Ob pogledu na staro, neopremljeno hišo in vprašanju, kaj manjka tej hiši, so otroci povedali:

Bor: ”Kavč.”
Matic: ”Televizor.”
Eva: ”Vrata.”
Loti: ”Umazana pa razmetana je.”

Ko smo prišli do hotela in zgradb okoli njega, sva otroke vprašali, kdo in kaj delajo v hotelu Kristal in dobili sva odgovor:

Matic: ” Nekdo, ki je prijazen.”

Otroke sva razdelili v skupine, kjer so morali iz različnih kock zgraditi hiše. Iz odpadnih škatlic, ki so jih prinesli od doma, pa smo zgradili hišo po našem okusu.  

S pomočjo zgodbe Trije prašički smo spoznali različne materiale in jih poskušali narisati. Izdelovali smo tudi hiše iz gline. Otroci so bili aktivni pri vseh aktivnostih.

Proti koncu meseca smo se pogovarjali o novem vrtcu in kaj bi si želeli v njem ter okrog njega.

Nina Fifolt, vzgojiteljica

Dostopnost