V novembru smo izvedli veliko dejavnosti, ki so se navezovale na mleko in kmetijo. Svojo kmetijo nam je ob fotoutrinkih predstavila gospa Andreja in okušali smo mlečne jedi iz kmetije Gril. Živali na njihovi kmetiji smo spoznali preko videa, ki ga je pripravila Suzana. Člane živalskih družin smo spoznavali tudi ob slikovnem gradivu in knjigah. Seznanjali smo se s poimenovanjem domačih živali v angleščini ter se igrali družabne igre na to temo. Otroci so uživali pri ustvarjanju živali iz papirnatih krožnikov, izdelavi čebelic in risanju s flomastri. Usvajali so barvanje z vodenimi barvami, s katerimi so pobarvali svoje risbe. Obiskali so nas člani podeželske mladine in mlečna kraljica in nam predstavili molžo krave in mlečne izdelke.

V vrtcu smo si pripravili jagodno in vanilijevo mleko ter glasovali za najljubši okus mleka. Iz domačega mleka smo pripravili jogurt in si vanj zamešali dodatke po svojem okusu. Navdušila nas je preprosta izdelava masla iz sladke smetane in še posebej njegov okus.

V sodelovanju s starši smo zbrali veliko receptov najljubših mlečnih jedi in izdelali preglednico s katero smo ugotavljali, katere so najljubše mlečne jedi naše skupine.

Igrali smo se gibalne in glasbeno didaktične igre na prostem in v igralnici: Pastirček, Izgubljena kravica, Mladički in odrasle živali, Glasbeni stolčki. Prepevali smo pesem Na kmetiji je lepo, plesali otroške plese in vsak teden izvedli gibalno urico.

Irena Andrić, vzgojiteljica

Dostopnost