Prve dni v septembru sem prinesla v igralnico afriškega polža. Najprej smo ga samo opazovali v njegovem terariju. Spoznali smo, kaj polžek potrebuje, kaj je in kaj pije in za to poskrbeli in še vedno skrbimo vsak dan po zajtrku. Skupaj z otroki smo ga poimenovali Poldi.

Naš polžek je Orjaški Ahatnik. Je največji kopenski polž na svetu, ki prihaja iz Afrike. Tehta lahko več kot 800 g, njegova hišica pa je daljša od 20 cm. Prehranjuje se večinoma s sadjem in zelenjavo.

Ugotovili smo, da ima Poldi raje zelenjavo. Vsak dan mu moramo navlažiti zemljo in pogledati, ali ima dovolj vode. Vsako jutro ga iščemo v njegovem terariju, saj se vedno zakoplje vanjo in skrije v hišico. A mi ga z veseljem prebudimo.

Otroci so bili na začetku le opazovalci. Le nekaj pogumnih je pobožalo njegovo hišico. Tudi sama sem potrebovala nekaj dni, da sem se opogumila in si ga dala na roko. Ko pa sem si ga dala na roko, so si ga želeli vsi od blizu videti, a le nekaj otrok je bilo dovolj pogumnih, da si je Poldija dalo na roke že prvi dan. Ko so si ga dali prvič, se je nekaj otrok kar prestrašilo, saj je za njihovo roko Poldi kar velik. Skoraj vsak dan smo si vzeli čas zanj in sedaj lahko rečem, da so otroci ob Poldiju popolnoma sproščeni. Vsi ga primejo v roke in radi skrbijo zanj.

V oktobru nas je Poldi presenetil s kupčkom jajčec. Trajalo je nekaj tednov, da so se izvalili. Nekaj malih polžkov smo z zanimanjem opazovali.

Nina Fifolt, vzgojiteljica

Dostopnost