V okviru spoznavanja slovenskih tradicionalnih jedi in spodbujanja zdrave prehrane smo se z otroki odločili za pripravo jabolčnega kompota.

Najprej smo se z otroki odpravili v šolsko gospodinjsko učilnico, kjer smo pričeli s pripravo. Preden smo jabolka narezali, smo si jih natančno ogledali in spoznali njihove posamezne dele: pecelj, muho, lupino, meso in pečke. Otroci so se naučili razlikovati med deli jabolka in spoznali, da so prav vsi sestavni deli sadja dragoceni.

Ko smo se naučili osnov o jabolkih se je vsak otrok preizkusil v rezanju. S preprostimi kuhinjskimi noži in ob ustreznem nadzoru so otroci jabolka narezali na koščke. Ta del priprave je bil še posebej zanimiv, saj so otroci skozi prakso razvijali fino motoriko in pridobivali občutek za varno ravnanje s kuhinjskimi pripomočki.

Narezana jabolka smo nato dali v večji lonec, jih zalili z vodo in dodali začimbe – cimet in klinčke. Pogovorili smo se o tem, kako naravne začimbe, kot sta cimet in klinčki, jed ne le obogatijo z okusom, ampak imajo tudi koristne učinke na zdravje. Ko se je vse skupaj začelo kuhati na štedilniku, je kuhinjo napolnil prijeten vonj po jeseni in otroci so z zanimanjem spremljali, kako se kompot kuha.

Med kuhanjem smo se pogovorili o pomenu zdrave prehrane in pomembnosti pitja zdravih tekočin. Otrokom smo pojasnili, da so naravni napitki, kot je jabolčni kompot zelo zdrav.

Ko se je kompot ohladil, je napočil težko pričakovani trenutek – okušanje. Otroci so bili nad svojim izdelkom navdušeni, skoraj vsak je popil svoj kozarec kompota. Na koncu smo ugotovili, da so jabolka resnično vsestranska in slastna sestavina, ki jo lahko uživamo na več načinov.

Priprava jabolčnega kompota je bila čudovita izkušnja, skozi katero so otroci spoznali ne le slovensko tradicionalno jed, ampak tudi pomembne vrednote zdrave prehrane in dela v skupini. Navdušeni smo nad končnim rezultatom in že razmišljamo, kaj bomo pripravljali naslednjič.

Katja Šenica, vzgojiteljica

Dostopnost