V mesecu septembru smo Zmajčki v sklopu prednostne naloge – doživljanja jeseni, v povezavi s projektom zdravje v vrtcu ter v povezavi z razstavo topliško jabolko, skuhali čežano. To sta predlagala deček in deklica, ki sta doma poiskala in zapisala recept ter ga prinesla v vrtec. Po dveh receptih smo si pripravili sestavine in potrebščine. Ogledali smo si jabolko, poimenovali njegove dele in ugotovili, da ima zgoraj pecelj, spodaj muho, v sredini pa peške, iz katerih lahko zraste nova jablana. Jabolka smo tudi poskusili. Ugotovili smo, da so sladka in da vsebujejo vitamine, zaradi katerih smo zdravi. Vsak otrok je v lonec dal na koščke narezana jabolka. Dodali smo vanilij sladkor, cimet in limonin sok. Dolili smo vodo, pokrili s pokrovko in postavili na kuhalnik, kjer je voda zavrela. Ko so bila jabolka kuhana, smo s paličnim mešalnikom jabolka pretlačili. Ohlajeno jabolčno čežano smo kot sladico s sladko smetano pojedli pri kosilu. Bila je zelo dobra.