Pogosto se zgodi, da ne uspemo pojesti vse hrane. Tudi v vrtcu se zgodi. In kaj storimo z njo? Pri Medvedkih smo nekatera živila ponovno uporabili in si pripravili okusno malico, sladico, napitek ali prigrizek.

Pri sadni malici nam kdaj ostane kakšno jabolko, drugič banana ali pa ostanejo pomaranče. Včasih jih pojemo naslednji dan, včasih pa izvedemo kuharsko delavnico in iz tega sadja pripravimo kaj slastnega.

Jabolka so otroci narezali na manjše koščke in iz ostalih sestavin pripravili maso za muffine. Spekli smo jih dovolj še za skupino Zmajčki. Z njimi smo se pogostili na skupnem jesenskem pohodu in vsi so jih s slastjo pojedli.

Pomarančam, ki jih otroci niso pojedli, smo naslednji dan dodali še nekaj limon. Otroci so jih oželi in iz njih smo pripravili osvežilen napitek, ki je šel »za med«.

V novem vrtcu smo preizkusili novo kuhinjo v deželi okusov. Iz že precej zrelih banan, ki so jih otroci pomagali pretlačiti z vilicami smo spekli odličen bananin kruh in ga delili z malčki iz skupine Metuljčki.

Uporabili smo tudi nekatera živila, ki so nam ostala pri zajtrku. Mleko, ki je ostalo nam in v sosednji skupini smo segreli, mu dodali limonin sok in »sesirjeno« mleko precedili skozi gazo. Tako smo dobili mladi sir in sirotko, ki smo jo osladili z medom. S sirčkom in napitkom smo si tako popestrili kosilo.

Tudi maslo smo shranili v hladilniku in ga čez nekaj dni uporabili za okusen prigrizek. Iz masla, kvasa, moke, soli in različnih semen (sezam, kumina) smo si pripravili slane palčke – grisine. Mmmm, vsem so šli v slast.

Načrtujemo pa tudi nove kuharske podvige. Otroci so že predlagali, da prihodnjih iz mleka pripravimo jogurt.

Kako pa vi uporabite živila, ki vam ostajajo?

Zapisala: Irena Andrić

Orodna vrstica za dostopnost