PREHRANA

Prehranske smernice

Zdrav otrokov razvoj je od otrokovega rojstva neločljivo povezan s prehrano. V obdobju hitre rasti je ustrezen način prehranjevanja ključnega pomena, saj telo hrano, ki jo otrok zaužije, porabi za izgradnjo kosti, mišic in organov, vpliva pa tudi na razvoj možganov. V tem obdobju je zato izjemno pomembno predvsem to, da otrok uživa kakovostno, raznoliko in zdravo hrano.

Prehranske potrebe otrok se v času rasti in razvoja spreminjajo. Razvoj telesa je najhitrejši v začetku življenja, le nekoliko se upočasni sredi otroštva. Večina otrok preživi v vrtcu dobršni del svojega dneva, zato je pomembno, da jim v tem aktivnem času z ustrezno prehrano zagotovimo 70–75 % dnevnih energijskih in bioloških potreb. Da zadostimo vsem potrebam po makro in mikro hranilih, otrokom najprej ponudimo s hranili bogata živila, ki morajo biti čim bolj raznolika. Otroci potrebujejo precejšen delež zdravih maščob in ogljikovih hidratov, da zadostijo dnevnim energijskim potrebam, hkrati pa zadosten vnos beljakovin, vitaminov in mineralov, ki podpirajo njihovo hitro rast in razvoj.

Prve izkušnje s hrano tudi pomembno vplivajo na izoblikovanje prehranskih navad, pri čemer imajo starši pomembno vlogo, saj s svojim zgledom odločilno vplivajo na njihov razvoj. Pridobljenim prehranjevalnim navadam bodo v večini primerov otroci sledili celotno življenje.

V vrtcu se otrokom ponuja:

  • pestra in zdrava hrana,
  • raznolika ekološka živila (v jedilniku bodo označena z *),
  • na jedilnik se uvajajo lokalna živila,
  • veš čas bivanja v vrtcu imajo otroci na razpolago vodo in manj sladkan čaj (med),
  • najmlajšim otrokom (med 1. in 2. letom starosti) je prehrana prilagojena njihovim prehranjevalnim in razvojnim značilnostim,
  • v dopoldanskem času imajo otroci na voljo sezonsko sadje,
  • 1-krat na teden uvajamo brezmesni dan,
  • pri mlečnem zajtrku sta otrokom na voljo tudi kruh in nesladkani čaj,
  • pri sestavi jedilnikov v okviru prehranskih smernic upoštevamo tudi želje otrok,
  • otroke postopno navajamo na živila, ki jih morda doma ne uživajo pogosto, a so del zdrave in uravnotežene prehrane (polnozrnat riž, ajdovi žganci, pirin kruh, grisini s semeni …).

Naša kuhinja

V novem šolskem letu je kuhinjo prevzelo podjetje Slorest d. o. o. (https://www.slorest.si/Dejavnost/Prehrana-v-vrtcih), ki v kuhinji naše ustanove pripravlja obroke za otroke v starosti od 1 do 6 let:

  • prvo starostno obdobje: od 1 do 3 leta,
  • drugo starostno obdobje: od 3 do 6 let.

Jedilniki za otroke obeh starostnih obdobij so načrtovani enotno in pripravljeni vsaj en teden vnaprej. Za otroke prvega starostnega obdobja je priprava hrane prilagojena tako, da je določena hrana (npr. meso, krompir, večji kosi zelenjave …) nasekljana ali narezana na manjše koščke. Mlajši otroci jedo z žlicami. Starejši otroci pa se že navajajo na uporabo vilic in kasneje tudi uporabo nožev.

Tipične osnovne sestavine otrokovega jedilnika so:

  • surova zelenjava,
  • surovo sveže in suho sadje,
  • ovseni kosmiči,
  • ajdova kaša,
  • stročnice,
  • pusto perutninsko in puranje meso,
  • mleko in mlečni izdelki.

V pripravljene obroke ne vnašamo nepotrebnih aditivov, ki se v živilski industriji pogosto uporabljajo za povečevanje trajnosti industrijsko predelanih živil. Omejujemo pretirano uporabo soli ter uporabljamo olja rastlinskega izvora, kot je na primer oljčno olje, ki vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin.

 •  

Dietna prehrana

Posebna pozornost se posveča otrokom, ki se jim pripravljajo dietni obroki, ki jih potrebujejo zaradi različnih alergij na hrano. V današnjem času je namreč vedno večje število otrok, ki so preobčutljivi na določena živila ali sestavine v živilih. V skupino otrok z dietno prehrano sodijo tudi otroci s posebnimi potrebami, kot so avtistični otroci, otroci s senzornimi težavami ter otroci s prirojenimi boleznimi, kot so na primer: sladkorna bolezen, celiakija itd., te pa zahtevajo prilagojeno prehrano.

V vrtcu pripravljamo dietno prehrano za vse otroke, za katere starši prinesejo zdravniško potrdilo. Starše naprošamo, da potrdilo prinesejo pred prvim vstopom otroka v vrtec, da se lahko nabavijo potrebna živila in pripravi ustrezna dieta. V primeru hudih alergij in strogih izločitvenih diet priporočamo srečanje z vodjem prehrane.

Pri otrocih, ki imajo dietno prehrano, so starši dolžni:

  • opozoriti strokovne delavce v oddelku in vodjo prehrane o prehranskih posebnostih otroka,
  • pridobiti in dostaviti zdravniško potrdilo (alergologa, dietetika…),
  • pisno javljati spremembe v izvajanju diete,
  • v primeru, da dieta ni več potrebna, prinesti zdravniško potrdilo o prenehanju izvajanja diete.

Najpogostejše alergije, s katerimi se srečujemo v vrtcu, so:

  1. Alergija na mleko

Iz prehrane odstranimo mleko živalskega izvora (kravje, kozje, ovčje), skute, sire, sirne namaze, kislo in sladko smetano, kislo mleko, jogurte, kefir, pinjenec, sirotkine napitke, mlečni sladoled, pudinge na mleku, sadne sladolede na mlečni osnovi, maslo, margarine z dodatkom mleka v prahu, druge izdelke, ki vsebujejo mleko v prahu ali kazein/kazeinat ali sirotko, pekovsko pecivo in kruh, ki vsebuje mleko v prahu, pecivo (piškote, biskvitna peciva, čokolade, torte, kremne rezine).

  1. Alergija na jajca

Iz jedilnika so izključene vse vrste jajc (kokošja, gosja, prepeličja) in vsi izdelki iz jajc (jajčni lecitin E322, globulin, albumin, apovitellenin, livetin, ovalbumin, ovomucin, ovovitellin, phosvitin), pekovsko pecivo in kruh, ki vsebuje jajčni lecitin E322, majoneze in druge jajčne kreme.

  1. Alergija na gluten

Prehrana brez glutena sicer pomeni, da se je potrebno tej beljakovini izogibati pri vsakem obroku, pa četudi je ta le v sledovih. Riž, koruza, ajda, kvinoja, sirek, proso so le nekatere od žitaric, ki jih dovoljuje tudi dieta brez glutena in ki predstavljajo pomemben vir prehranskih vlaknin (certificirana živila). Meso in ribe v osnovni obliki, sveže sadje in zelenjava, mlečni izdelki.

  1. Alergija na oreščke in arašide

Različni oreščki lahko pri otroku izzovejo anafilaktični šok že pri zelo majhnih količinah. Arašidi so tudi najnevarnejši skriti alergen v različnih živilskih izdelkih.

Izogibamo se tudi lešnikov, orehov, pistacij, mandeljnov in rastlinskih olj, v katerih je prisotno arašidovo olje.

 •  

Priprava in deljenje hrane

Proces priprave in deljenja hrane se v vrtcu ne konča v kuhinji, temveč se nadaljuje s transportom hrane v spodnji vrtec, kjer bivajo najmlajši otroci, ter s transportom v zgornji vrtec, kjer so otroci druge starostne skupine. Pri transportu je pomembno vzdrževanje temperature hrane, toplo serviranje in varen transport.

V oddelkih prevzamejo deljenje hrane strokovne delavke. Igralnice se tako kar trikrat dnevno spremenijo v jedilnico, samo serviranje hrane pa predstavlja pomemben del vzgojnega procesa. Pred obroki je potrebno prostor pripraviti. Prostor se prezrači, saj se tako zmanjšuje število mikroorganizmov v prostoru. Mizice se temeljito pobrišejo. Čiščenje mora opraviti strokovni delavec, otrok lahko pomaga pri suhem brisanju.

Po pripravi prostora si otroci in vzgojiteljice temeljito umijejo roke. Pri samem deljenju hrane vzgojiteljice uporabljajo zaščitne predpasnike, ki so med delitvijo hrane obvezni. V starejših oddelkih imajo v skupinah dežurne otroke, katerih naloga je razdeljevanje pribora in prtičkov ter sodelovanje pri pripravi prostora. Starejše otroke se tudi postopno navaja, da si hrano nalagajo in servirajo sami. Pri tem uporabljajo namenski pribor in so pod konstantnim nadzorom strokovnih delavcev, ki po potrebi pomagajo in skrbijo za varno in higiensko neoporečno serviranje. V času epidemije covida-19 si zaradi zdravstvenega vidika otroci ne razdeljujejo pribora in si ne postrežejo jedi sami, zato razdeljevanje in serviranje v celoti prevzamejo vzgojiteljice. Pri obrokih se skrbi za kulturo hranjenja in se pri hranjenju ne hiti.

Po obroku se  pred počitkom dobro prezrači in počisti prostor. Obrišejo se mizice in počistijo tla. Odpadna hrana se zbira v biološkim odpadkom namenjeni posodi.  Vsa posoda in ostanki hrane se vrnejo v kuhinjo. Poskrbi se še za dobro osebno higieno otrok in osebja ter pri mlajših otrocih za nego.

 

Praznovanje rojstnega dne v vrtcu

V vrtcu se praznovanje rojstnih dni otrok organizira na drugačne in zanimive načine. Strokovni delavci skupaj s slavljencem v oddelku pripravijo različne sadne napitke, sadne kupe, sadne solate. Oddelek, v katerem je praznovanje, prejme še sladko smetano in temno čokolado.

V vrtec otroci ne smejo prinašati nobene hrane in napitkov, saj to predstavlja večje tveganje za zdravje (zastrupitve s hrano, tveganje alergijskih reakcij).

 

Različne povezave za starše

Otroci so povedali …

Dostopnost