ZGODILO SE JE

Digitrajni učitelj

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.

Eko vrtec

Skrb za ptice pozimi

V skupini Polžki smo se pogovarjali o pticah, ki prezimijo pri nas, ter raziskovali, kako lahko poskrbimo zanje v hladnejših mesecih.

Prejeli smo čudovito ptičjo hišico, ki smo jo skupaj prebarvali in ji dodali streho iz žaklovine, da bodo ptice ostale suhe tudi v slabem vremenu. S skupnimi močmi smo vanjo napolnili semena za ptice ter z zanimanjem opazovali, ali bomo kmalu na obisk dobili kakšnega pernatega gosta.

Lotili smo se tudi izdelave posebne ptičje pogače. Z mešanico kokosove masti in ptičjih semen smo ustvarili obeske, ki smo jih obesili na smreko pred vrtcem. Vsak dan smo s ponosom opazovali, ali so ptice uživale v njih.

Ta izkušnja je otroke naučila ne le skrbi za ptice, temveč tudi o pomembnosti njihovega prispevka k ohranjanju narave.

Urška Zupančič, vzgojiteljica

Skrb za ptice pozimi

V skupini Polžki smo se pogovarjali o pticah, ki prezimijo pri nas, ter raziskovali, kako lahko poskrbimo zanje v hladnejših mesecih. Prejeli smo čudovito ptičjo hišico, ki smo jo skupaj prebarvali...

Teden mobilnosti

V Evropskem tednu mobilnosti od 18. 9. do 22. 9. 2023 smo v vrtcu Gumbek s pomočjo pestrih in zanimivih dejavnosti otroke seznanjali s trajnostno mobilnostjo in o odgovornem ravnanju do narave....

Potujoči naravoslovni nahrbtnik

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.

Simbioza Giba

Simbioza Giba 2024

V vrtcu Gumbek smo v mesecu maju obeležili Simbiozo Giba in v vrtec povabili babice in dedke. V tednu med 13. in 17. 5. 2024 smo vse skupine izvedle različne dejavnosti. Povabili smo jih na pohod, sprehod in skupno igro v igralnici. Pot nas je vodila po poti teka za zdravje, do parka, kmetije Pršina in jase. Ena izmed skupin je izvedla v gozdu igre brez meja. Opravili so različne naloge in se preizkusili v skakanju, delanju počepov, predklonu, kroženju z rokami in zadevanju tarče. Otroci, ki so stare starše povabili v svojo igralnico, so skupaj z njimi izdelovali krone in zapestnice in jim pokazali, kje se najraje igrajo. Otroci so skupaj s svojimi najdražjimi zapeli in zaplesali ob različnih pesmih: Kolesa na avtu se okrog vrte, Lisička je prav zvita zver, Metuljček cekinček … Stari starši so otroke naučili igro zemljo krast ter se z njimi igrali igre al je kaj trden most, gnilo jajce, petelinček in rinkce talat. V znak hvaležnosti in spomin na prijetno druženje so otroci starim staršem izročili priznanje za sodelovanje na dogodku v okviru Simbioze Giba. Za otroke, babice, dedke in strokovne delavke je bilo srečanje prav posebno in nepozabno. Tako otroci kot dedki in babice so bili zelo aktivni in so v srečanju uživali.

Silva Perko, vzgojiteljica

Simbioza Giba 2024

V vrtcu Gumbek smo v mesecu maju obeležili Simbiozo Giba in v vrtec povabili babice in dedke. V tednu med 13. in 17. 5. 2024 smo vse skupine izvedle različne dejavnosti. Povabili smo jih na pohod,...

Izmenjevalnica semen

V Vrtcu Gumbek smo v ponedeljek, 22. 4. 2024, izvedli izmenjevalnico semen. Dogodek je potekal pred vhodom v Vrtec Gumbek. V sklopu projekta Simbioza Giba in dejavnostih ob dnevu Zemlje smo k...

Projekti sobivanja

Zbirali smo igrače za otroke v bolnišnici

»Ti meni danes, jaz tebi jutri« je projekt društva Sobivanje. Projekt se posveča socialnim odnosom kot eni od nepogrešljivih elementov trajnostnega razvoja. Z izvajanjem projekta želimo razviti oziroma nadgraditi čut za pomen medsebojnih odnosov, odnosa do okolja in narave.

V projekt sta se vključili dve skupini, Zmajčki in Medvedki. Celo šolsko leto smo izvajali različne aktivnosti, projekt  pa smo v prvih dneh junija zaključili z zbiralno akcijo igrač za pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto.

Pri zbiranju igrač so se nam pridružili tudi otroci in starši ostalih starejših skupin našega vrtca. V treh dneh smo v kotičkih namenjenih za odlaganje igrač  zbrali res veliko igrač, novih ali dobro ohranjenih igrač, ki jih otroci ne potrebujejo več.

Mehke igrače bodo bolnim otrokom v tolažbo, sestavljanke, konstruktorji, družabne igre in druge igrače pa jim bodo krajšale in polepšale čas, ki ga morajo zaradi zdravstvenih težav preživeti v bolniški postelji.

Irena Andrić

Zbirali smo igrače za otroke v bolnišnici

»Ti meni danes, jaz tebi jutri« je projekt društva Sobivanje. Projekt se posveča socialnim odnosom kot eni od nepogrešljivih elementov trajnostnega razvoja. Z izvajanjem projekta želimo razviti...

Izmenjevalnica knjig

V skupini Medvedki smo v okviru projekta Sobivanje izbrali aktivnosti pod naslovom Ti meni danes, jaz tebi jutri. Med številnimi dejavnostmi sodelovanja več generacij so tudi ekološko obarvane...

Živimo zdravo – recept za zdrav zajtrk

V sklopu društva Sobivanje sodelujemo v projektu Živimo zdravo, preko katerega se bomo seznanili s pomenom zdravega načina življenja in pripravo zdravih obrokov (zajtrk, malico, kosilo in večerjo)....

Tradicija skozi oči otroka

Srednjeveški dan v Soteski

V sredo, 15. 5. 2024, so v vrtec prihajali, ne le otroci, vendar tudi princese in vitezi. Takoj po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali v Sotesko. V parku ob Hudičevem turnu so bile razporejene različne delavnice, ki so čakale na otroke.

Ob poti do Hudičevega turna nas je čakala upokojena vzgojiteljica Darja, ki je otrokom pokazala, kako se dela z glino. Otroci so glino zvaljali ter odtisnili različne odtise in naredili različne medaljone.

Na travniku nas je čakala tudi upokojenka Marinka, ki je za nas pripravila zeliščarsko delavnico. Otrokom je povedala, kakšna zelišča ima, kako se jih nabira ter suši. Za nas pa je skuhala tudi prav poseben čaj.

V Hudičevem turnu nas je pozdravil grof Andrej Pršina s svojo zbirko srednjeveškega orožja. Povedal in pokazal nam je veliko zanimivih stvari. Med drugim, zakaj so imeli različne meče in zakaj so jih uporabljali. In zakaj so vitezi nosili tako težko opremo. Čemu je bila namenjena verižna srajca. Ob zvokih bobna pa nam je zaigral koračnico ob klicu vitezov ter ob začetku boja.

Nekateri smo se podali v zgornje nadstropje Hudičevega turna, kjer se nam je ob hoji po stopnicah, kar malo zavrtelo. Tam smo si na stenah ogledali ostanke poslikav ter čudovit razgled.

Pred Hudičevim turnom so bila razporejena slikarska stojala, s katerim smo si pomagali pri risanju s svinčniki. Poskušali smo, kar se da najbolje, narisati turn.

Ob samotnem drevesu, sredi travnika, na gugalnici nas je čakala grajska pravljičarka. Prebrala nam je zgodbo Vitez reče ne. Usedli smo se na odeje in ji z zanimanjem prisluhnili.

Ob grajski malici (sendviči v obliki gradu ter zelenjava v obliki mečev), ki so nam jo pripravili kuharji iz šolske kuhinje, smo si na odejah pripravili piknik ter se segreli na soncu.

Najstarejši skupini sta si ogledali še depo starih avtomobilov in Soteški grad.

Dan je prehitro minil. Otroci so se polni energije vrnili nazaj v vrtec z novimi spoznanji in lepimi spomini.

Srednjeveški dan v Soteski

V sredo, 15. 5. 2024, so v vrtec prihajali, ne le otroci, vendar tudi princese in vitezi. Takoj po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali v Sotesko. V parku ob Hudičevem turnu so bile razporejene...

Projekt Tradicija skozi oči otroka v vrtcu Gumbek

V letošnjem letu smo v vrtcu Gumbek začeli s projektom Tradicija skozi oči otroka. S projektom želimo, da otrok spozna in oživlja kulturno dediščino, tradicijo ter običaje ter želimo spodbuditi in...

Zdravje v vrtcu

Z umivanjem rok do zdravja

V januarju 2024 smo v skupini Sončki doživeli čudovito in poučno doživetje. Najprej smo se potopili v svet slikanic z dvema čudovitima deloma: “Pokukaj in povej! SADJE” ter “Pokukaj in povej! HRANA”, ki ju je izdala založba Kres. S slikanicami smo raziskovali raznolikost hrane, spodbujali otroško radovednost in bogatili njihov besedni zaklad.

Nato smo se podali v eksperiment z imenom “Prestrašeni poper”. Otrokom sva razložili, kako pomembno je pravilno umivanje rok z milom in vodo za odganjanje bacilov. Skupaj smo izdelali piktogram, ki je nazorno prikazoval, kako bacili odhajajo stran s pravilnim umivanjem rok. Sledila je tudi praktična demonstracija pravilnega umivanja rok, ki smo jo dodatno popestrili z bleščicami na rokah, simbolizirajočimi bacili. Starejši otroci so sodelovali in pozorno spremljali demonstracijo.

Neposredno po poučnem delu smo skupaj uživali v sadni malici, ki smo jo pripravile z ljubeznijo in kreativnostjo. Različno sadje in rižev vafl smo oblikovale v prikupnega medvedka, kar je prineslo še več veselja in zabave k obroku. Otroci so z navdušenjem pojedli svoje “medvedke”.

Celotno doživetje je bilo ne le poučno, ampak tudi zabavno in ustvarjalno. Skozi kombinacijo slikanic, eksperimenta, demonstracije in kreativne sadne malice smo spodbujali otroke k raziskovanju, učenju ter razvijanju zdravih navad.

Zapisala Mateja Bevc

Z umivanjem rok do zdravja

V januarju 2024 smo v skupini Sončki doživeli čudovito in poučno doživetje. Najprej smo se potopili v svet slikanic z dvema čudovitima deloma: "Pokukaj in povej! SADJE" ter "Pokukaj in povej!...

Dostopnost