V letošnjem letu smo v vrtcu Gumbek začeli s projektom Tradicija skozi oči otroka. S projektom želimo, da otrok spozna in oživlja kulturno dediščino, tradicijo ter običaje ter želimo spodbuditi in razviti medgeneracijsko sodelovanje.

V sklopu projekta bomo raziskovali kulturno dediščino našega kraja. Otrokom bomo na zanimiv način prikazali tradicije in običaje.

Tako se je v našem vrtcu pod tradicionalno obogatitveno dejavnost, imenovano Presenečenje, odvijal Rokodelski sejem tradicije. Prostore vrtca smo spremenili v muzej starih predmetov, slik in pripomočkov, ki so nam jih starši na našo prošnjo prinesli v vrtec.

V četrtek, 28. 9. 2023, smo garderobe vrtca spremenili v rokodelski sejem. Otroci so v skupino dobili vabilo na sejem, na katerem je pisalo, naj s sabo prinesejo gumbe, s katerimi bodo lahko kupili kak izdelek in si ogledali delavnice.

V vrtec smo povabili članice Ustvarjalk, Društva upokojenk Dolenjske Toplice, kjer so otrokom predstavile različna stara opravila, ki so danes že skoraj pozabljena. Otroci so lahko opazovali spretnosti kvačkanja, šivanja, pletenja, štikanja, izdelovanja rožic iz krep papirja, punčk iz cunj ter mehkih igračk iz žabic.

Otroci so z zanimanjem opazovali ustvarjalke pri delu. Otrokom so na zanimiv način pripovedovale in pokazale kako izdelek izdelajo. Pri vsaki delavnici so otroci izbrali izdelek, ki so ga plačali z gumbom in ga odnesli v igralnice, kjer smo se z njimi tudi igrali.

Nina Fifolt, vzgojiteljica

Dostopnost