V mesecu novembru smo se v našem vrtcu posvetili spoznavanju slovenske tradicionalne hrane, zdravega načina življenja in čebel. Otroci so skozi igro, ustvarjalne dejavnosti in praktične izkušnje odkrivali pomen zdrave prehrane in spoznavali tradicionalne jedi. V tednu pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je bil 15. novembra 2024, smo raziskovali svet čebel – kako živijo, zakaj so pomembne in kakšno vlogo imajo v našem okolju. Otroci so si ogledali čebelnjak, preizkusili čebelarsko opremo, okušali med in izdelovali čebelice ter čebelnjake iz različnih materialov. Otroci so peli, plesali in risali svoja doživetja na temo čebel ter z veseljem sodelovali pri peki medenjakov, skutinih štrukljev in palačink. Pri pripravi teh dobrot so spoznavali izvor živil in pomen zdrave prehrane. Na dan zajtrka smo ob lično pripravljenih mizah uživali v kruhu, maslu, medu, mleku in jabolkih ter z nasmehi na obrazih obeležili ta poseben dogodek.
Poleg tega smo v okviru meseca slovenske hrane raziskovali različna živila, razvrščali sadje in zelenjavo, kuhali čaj iz smrekovih vršičkov ter se preizkušali v pripravi zeljne solate in ajdovih žgancev. Ob obisku lokalnih gospodinjstev so otroci okušali slovenske jedi, kot so jabolčni zavitek, štrudelj in kompot. Spoznavali so prehransko piramido in izvajali gibalne dejavnosti (sprehodi, ples, gibalne minutke, gibalne igre). Z likovnimi dejavnostmi, kot so oblikovanje slanega testa in izdelavo namiznih dekoracij so otroci izražali svojo ustvarjalnost in pridobivali nova znanja. Celoten mesec je bil prežet z raziskovanjem, učenjem in veseljem, pri čemer so otroci na igriv način spoznavali slovenske tradicionalne jedi, pomen zdravega načina življenja in skrb za naravo.
Mateja Bevc, vzgojiteljica