V novembru smo se v skupini posvetili različnim dejavnostim na temo tradicionalne slovenske kuhinje, zdrave prehrane in gibanja. V okviru igre po kotičkih so otroci raziskovali senzorične materiale, kuhali v kotičku kuhinje in ustvarjali jedi iz plastelina. Preko pravljic, pesmic in didaktičnih iger smo spoznavali različna živila, jih poimenovali, šteli, razvrščali in prepoznavali njihove barve. Ogledali smo si prehransko piramido ter poudarili pomen zdrave prehrane, gibanja in ustreznega vnosa tekočin.
Otroci so z veseljem sodelovali pri praktičnih dejavnostih, kot so priprava čaja iz smrekovih vršičkov, igranje kuharjev ter rezanje in lupljenje sadja. Večkrat smo si sadno malico pripravili na zanimiv način. Iz sadja smo sestavili različne živali. Na sprehodih po Dolenjskih Toplicah smo obiskali mojo babico, kjer so otroci poskusili slovenske jedi, kot so medenjaki, jabolčni štrudelj, pogača in kompot.
Dneve smo popestrili z gibalnimi igrami, v katerih so otroci prenašali hrano čez ovire in oponašali kuhanje. S kreativnimi dejavnostmi, kot sta barvanje in izdelava dekoracij za nov vrtec, smo dejavnosti dodatno obogatili. Med dejavnostmi so otroci pokazali veliko zanimanja za raziskovanje hrane in z veseljem ponavljali in usvajali nova imena, kot sta brokoli in koleraba.
Poleg tega smo se igrali tudi hranjenje dojenčkov in plastičnih živali ter zanje pripravljali posebne obroke. Celoten mesec je bil prežet z radovednostjo, ustvarjalnostjo in veseljem ob raziskovanju novega.
Zapisala vzgojiteljica Mateja Bevc