V sklopu praznovanja rojstnih dni smo po zgodbi o vozilih utrjevali poznavanje osnovnih barv ter izvedli tudi dva naravoslovna poskusa z barvami.

Pri prvem poskusu smo iz Skittles bonbonov pričarali mavrico. Pred začetkom izvedbe poskusa smo si postavili raziskovalno vprašanje – kaj se bo zgodilo z bonboni, ko bomo na njih nalili vodo? Otroci so predvidevali in povedali, da jih bomo potem lahko pojedli, da bodo mokri, ena izmed deklic pa je rekla, da bo nastala rainbow.

Po izvedbi poskusa so otroci opazili, da se je voda obarvala in je res nastala čudovita mavrica. Nad rezultatom so bili navdušeni, zato smo poskus večkrat ponovili. 

Naš drugi poskus pa so bili barvni vulkani. Pripravili in poimenovali smo vse potrebne pripomočke ter si pred začetkom postavili raziskovalno vprašanje – kaj se bo zgodilo v lončku s sodo bikarbono in barvo, ko vanj nalijemo kis? Otroci so predvidevali, da bo nastala solata, da če bi stresli lonček, bi nastala barva, da bo mogoče prišla muha, da bo kis pila, da bo nastala čarovnija.

Ob opazovanju, ko smo v posamezne lončke dodajali kis, so opazili, da je začelo teči ven, da je pena, ki se je obarvala, da je nastala čarovnija. Nad reakcijo so bili navdušeni, kar so pokazali z izrazi na obrazu in glasnim navdušenjem. Za vsak lonček posebej so se veselili in z navdušenjem opazovali.

Nastja Bobnar, vzgojiteljica 

Dostopnost