V sklopu projekta Tradicija skozi otroške oči smo začeli tudi s prednostno nalogo oddelka Nekoč je bilo… Konec septembra nas je v vrtcu pričakalo presenečenje – razstava starih predmetov, igrač in pripomočkov, ki smo si jih z zanimanjem ogledali, v vrtcu pa se je odvil tudi sejem rokodelskih delavnic. Ogledali smo si stojnico s punčkami iz cunj, muck iz nogavic, rožice iz papirja, štrikanje in kvačkanje, pletenje ter žogice in mehke igrače. Predmete, ki so nam bili na razstavi zanimivi, smo si za kratek čas sposodili in jih skušali likovno upodobiti. Zelo aktivno in zanimivo dopoldne je bilo, ko nas je obiskala gospa Majda Nemanič in nam pokazala nekaj ljudskih iger in ljudskih plesov, preproste ljudske instrumente ter se z nami igrala glasbene igre. Igre, ki smo jih spoznali, smo v naslednjih dneh tudi utrjevali. Radi se igramo igro Križ kraž, Kuha kuha kuhala ter Pika poka. Obiskale so nas tudi ljudske pevke Rožce, ki so nam povedale, kaj so to ljudske pesmi, kako so nastale, kdaj so jih večinoma prepevali, seveda pa so nam tudi zapele nekaj lepih ljudskih pesmic.

V skupini smo spoznali tudi staro gibalno igro Ristanc, Stari medo, risali s kredami ter se gibali na ploščadi pred šolo, kjer smo se igrali različne talne gibalne igre. Prepevali smo pesem Mi se imamo radi, Lisička je prav zvita zver ter Igramo se, veselo trkamo. Da bi lažje razumeli razliko med igračami nekoč in danes, smo si ogledali večje slike otrok pri igri nekoč in danes ter opazovali in iskali podobnosti oz. razlike. Ogledali smo si tudi nekatere starejše in novejše igrače ter jih skušali razvrstiti k ustrezni sliki otrok nekoč/danes (lego kocke/lesene kocke, dojenčkek Babyborn/punčka iz cunj, žebljički/kamenčki, barvice/krede, žoga iz nogavice/plastična žoga…) Všeč nam je bila igra s kamenčki, zato smo se z njimi lahko večkrat poigrali tudi v igralnici – kamenčke smo polagali na črte različnih oblik, jih preštevali, polnili posodice, presipavali… Izdelali pa smo si tudi “staro igračo” – žogico. Napolnili smo najlonke (hlačne nogavice) in na njih narisali vesele obraze. Žogice smo uporabili za igro ter razgibavanje v igralnici in na prostem.

Tekom leta bomo spoznali še več ljudskih pesmic, plesov, gibalnih iger ter izštevank. Srečali se bomo tudi z različnim igrami in enostavnimi igračami, ki so popestrile otroštvo nekoč, ljudske pravljice in basni pa nas bodo popeljale v svet domišljije in ustvarjanja.

Nastja Bobnar, vzgojiteljica

Dostopnost