Prvi teden v oktobru smo namenili Tednu otroka. Osrednja tema tega tedna je bila “Zakaj in zatoji,” ki smo jo spretno prepletli z našim novim projektom o ohranjanju tradicije.

Otroci so si v vrtcu Gumbek ogledali razstavo starodavnih predmetov, ki so jih nekoč uporabljali naši stari starši nato pa se udeležili ličkanja koruze. V ponedeljek, 2. oktobra 2023, smo posvetili svoj čas starejšim. Pridružili smo se slovenski akciji “Pokloni čas, polepšaj dan.”

Obiskali smo nekaj ljudi in jim zapeli in zaplesali Ringa raja ter jim podarili otroški izdelek. Skozi teden smo izdelovali igrače, s katerimi so se igrali otroci nekoč (mehke žoge, mehke plišaste igrače, punčke iz koruznih listov …). Prepevali smo ljudske pesmi in plesali ob njih.

Vsakodnevno smo izvajali gibalne dejavnosti. Največkrat smo odšli na sprehod v bližnjo okolico. Preko bivanja v naravi, raziskovanje narave, opazovalnih sprehodov smo razvijali naklonjenega, spoštljivega in odgovornega odnosa do žive in nežive narave. Z različnimi dejavnosti smo spoznavali različne pristope k spoznavanju narave (opazovanje, manipuliranje z naravnimi materiali, vonjanje, kotaljenje, tresenje …). Izvedli smo orientacijski pohod, kjer so otroci opravljali različne naloge. Otroci so gibali tudi v igralnici. Radi so plesali ob glasbi, se igrali na športnih blazinah, vozili poganjalčke, se igrali z žogami… Ob vseh teh dejavnosti so otroci razvijali gibalne sposobnosti in pridobivali zaupanja v svoje telo in gibalne sposobnosti. V jutranjem krogu smo si večkrat ogledali knjige. Otroci so imeli najraje senzorne knjige, ki so jih radi božali. Ob ogledu knjig smo poimenovali stvari in živali na slikah. Največji poudarek smo tekom meseca dajali na raziskovanju s čutili. Otrokom sva strokovni delavki pripravili mnogo različnih dejavnosti, kjer so otroci raziskovali s čutili. Najbolj jim je bila všeč hoja po čutni poti, senzorične plastenke, zvočne žogice, senzorne blazine in bazenček, v katerega smo dajali različen material (listje, žogice, senzorne blazine, glasbene žogice…). Mesec je minil v raziskovalnem in prijetnem vzdušju.

Zapisala vzgojiteljica Mateja Bevc

Dostopnost