V okviru dejavnosti društva Sobivanje aktivno sodelujemo v projektu Živim zdravo, ki nas navdihuje k raziskovanju zdravega načina življenja. Skozi ta projekt bomo pridobili znanje o zdravi prehrani in se preizkusili v pripravi okusnih in hranljivih obrokov za zajtrk, dopoldansko malico, kosilo, popoldansko malico in večerjo, obenem pa se bomo tudi podali v različne gibalne izzive.

Do sedaj smo že uspešno izvedli pripravo zdravega zajtrka in sadne malice, pri čemer so otroci aktivno sodelovali tako pri pripravi kot tudi pri preizkušanju svojih stvaritev.

Prvi korak je bil priprava zdravega zajtrka, in sicer domačega tuninega namaza. Za izdelavo tega okusnega namaza potrebujemo eno pločevinko tune v naravnem soku, žlico domače pasirane skute, domač kruh in nariban korenček. Postopek izdelave je preprost: tuno v naravnem soku stresemo v posodo, dodamo žlico pasirane skute, nato pa s paličnim mešalnikom vse sestavine zmešamo v gladko zmes. Nato namaz nanesemo na kos domačega kruha in ga postrežemo s sveže naribanim korenčkom.

Za zdravo dopoldansko malico smo se odločili pripraviti sadna nabodala. Otroci so aktivno sodelovali pri rezanju različnega sadja ter sami sestavili svoja nabodala s svojimi najljubšimi sadeži. Potrebujemo le različno sadje, lepo narezano in lesene paličice za nabodala.

Recepte lahko preizkusite tudi doma. Pa dober tek.

Katja Šenica, vzgojiteljica

Dostopnost