V skupini Polžki smo se v mesecu januarju posvetili raziskovanju ptic, ki ostanejo v naših krajih tudi v hladnejših mesecih.

Najprej smo prejeli čudovito ptičjo hišico, ki smo jo skupaj prebarvali in ji dodali streho iz žaklovine, da bi ptice ostale suhe tudi v slabem vremenu. Z zanimanjem smo jo napolnili s semeni za ptice in nestrpno pričakovali morebitne obiske ptic. Opazovanje, ali bomo kmalu opazili ptice, ki se zatekajo v našo hišico, je postalo eden od vsakodnevnih ritualov.

Nadaljevali smo z izdelavo posebne ptičje pogače. Z mešanico kokosove masti in ptičjih semen smo oblikovali obeske, ki smo jih nato obesili na smreko pred vrtec.

Odpravili smo se tudi na sprehode, med katerimi smo prisluhnili ptičjemu petju, kar nas je navdihnilo, da smo se posvetili glasbi. Tako smo se podali v glasbeni teden, v katerem smo spoznavali različna glasbila, kot so kitara, ksilofon, klarinet, flavta in sintesajzer. Otroci so s pozornostjo prisluhnili zvokom instrumentov, zraven prepevali in se celo preizkusili v igranju nekaterih. Ustvarili smo tudi glasbeni kotiček, kjer so otroci prosto posegali po malih ritmičnih instrumentih ter se v njih preizkušali.

Celoten mesec smo tako posvetili odkrivanju in skrbi za ptice, ob tem pa smo otrokom omogočili raziskovanje glasbe ter izražanje skozi glasbene izkušnje.

Urška Zupančič, vzgojiteljica

Dostopnost