V okviru Tedna otroka, ki je potekal med 2. in 6. oktobrom 2023, smo v Vrtcu Gumbek pripravili številne zanimive dejavnosti, ki so omogočile otrokom, da se povežejo z bližnjim okoljem. Osrednja tema tega tedna je bila “Zakaj in zatoji,” ki smo jo spretno prepletli z našim novim projektom o ohranjanju tradicije.

Otroci so imeli priložnost ogledati razstavo starodavnih predmetov, ki so jih nekoč uporabljali naši stari starši. Med ogledom smo spodbujali otroke k razmišljanju o tem, zakaj so se ti predmeti uporabljali in kako so bili nadomeščeni v sodobnem svetu. Otroci iz starejših skupin vrtca so uporabili različne likovne tehnike, da so nekatere od teh predmetov umetniško upodobili. Skozi to raziskovanje so otroci bolje razumeli, kako se je življenje nekoč razlikovalo od sedanjega. Nekatere izjave otrok so zanimivo odražale njihovo razmišljanje:

“Nekoč niso imeli denarja in trgovin, zato so se igrali z naravnimi materiali.”
“Pred televizijo so se igrali s preprostimi stvarmi, kot so kamni.”
“Otroci so sami izdelovali igrače iz lesa.”
“Elektrike ni bilo, zato so uporabljali sveče.”
“Mamice so šivale lutke ročno.”
“Izdelali so si lastno pohištvo iz lesa.”
“Sedenje ob peči je bilo pogosto srečanje za družino.”
“Očka je košare pletel ročno.”
“Nekdaj so šivali žogice.”
“Sodobne igrače so nam bolj všeč, ker so bolj raznolike.”
“Tiste stare igrače niso zanimive, ker jih nimamo doma.”
“To niso igrače, to so naravni materiali iz gozda.”

V ponedeljek, 2. oktobra 2023, smo posvetili svoj čas starejšim. Pridružili smo se slovenski akciji “Pokloni čas, polepšaj dan.” Upokojenkam iz našega vrtca smo se predstavili z otroškimi plesnimi in glasbenimi točkami ter jih povabili, da so se igrale z nami v igralnicah in družile ob ličkanju koruze. Darja Mrvar nam je pokazala, kako iz koruznih storžev nastanejo punčke. V sredo, 4. oktobra 2023, smo gostili gospo Majdo Nemanič, ki je otrokom predstavila tradicionalne ljudske plese. V četrtek, 5. oktobra 2023, smo se pridružili upokojencem na šolskem igrišču, kjer smo telovadili skupaj, nato pa smo organizirali Dan odprtih vrat v vrtcu, na katerem so se otroci lahko družili in igrali s sovrstniki iz drugih skupin. V petek, 6. oktobra 2023, smo gostili ljudske pevke iz skupine Rožce. Poslušali smo ljudske pesmi in spoznavali različne vokalne tehnike.

Vse naše dejavnosti so otroke spodbujale k razmišljanju o tem, kako in zakaj se življenje spreminja ter kako pomembni so starejši ljudje v našem življenju. Teden je minil v prijetnem in radovednem vzdušju, kjer smo opazili, da so bili otroci izjemno zainteresirani in zadovoljni.

Zapisala Mateja Bevc

Dostopnost