V mesecu marcu smo se na željo otrok, da spoznamo barve, odločili, da se podamo na raziskovanje tega čudovitega sveta. Skozi raznolike dejavnosti in ustvarjalne projekte smo spoznavali osnovne barve, ki so se nato združile v mavrico.

Naša potovanja skozi barvni spekter so bila polna zabavnih in poučnih doživetij. Izvedli smo zanimive poskuse. Prvi poskus je vključeval risanje mavrice na papirnato brisačko s flomastri, ki se je ob stiku z vodo prelevila v čudovito mavrico. Drugi poskus je bil zelo sladek – z M&M bombončki smo ustvarili pravo mavrico, ko smo jih potopili v vodo. Izdelali smo tudi barvne rožice, ki smo jih pobarvali s flomastrom. Sestavili smo jih skupaj in jih položili v vodo. Ob stiku z vodo so se le te odprle in »zacvetele«. Najbolj zabaven poskus pa je bil, ko smo skupaj zmešali dve barvi in dobili novo.

Najbolj odmeven del naše barvne avanture je bil zagotovo mavrični teden, ki je bil nepozaben tako za otroke kot za starše. Vsak dan je bil namenjen eni barvi, otroci pa so v vrtec prišli oblečeni v le to ter tako predstavili svoj izbor. Rdeči dan je bil še posebej poseben, saj smo pripravili različne ustvarjalne delavnice, ki so otroke popeljale v čarobni svet rdeče barve. Nizali smo kosmiče na barvno žičko, ustvarjali mavrice s kapalkami in obarvano vodo ter izdelovali rdeče tulipane iz krep papirja in vode. Prav tako smo se zabavali z ustvarjanjem s slanim testom v različnih barvah.

Med našim raziskovanjem nismo pozabili na pomembnost zdrave prehrane, zato smo se poglobili v barvno pestrost zelenjave in sadja. Skupaj smo si izdelali okusna sadna nabodalca, ki so bila ne le okusna, ampak tudi zdrava.

Naše popotovanje skozi mavrico smo zaključili s pisanim lovom na velikonočna jajčka.

Urška Zupančič, vzgojiteljica

Dostopnost