ZGODILO SE JE

Digitrajni učitelj

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.

Eko vrtec

Skrb za ptice pozimi

V skupini Polžki smo se pogovarjali o pticah, ki prezimijo pri nas, ter raziskovali, kako lahko poskrbimo zanje v hladnejših mesecih.

Prejeli smo čudovito ptičjo hišico, ki smo jo skupaj prebarvali in ji dodali streho iz žaklovine, da bodo ptice ostale suhe tudi v slabem vremenu. S skupnimi močmi smo vanjo napolnili semena za ptice ter z zanimanjem opazovali, ali bomo kmalu na obisk dobili kakšnega pernatega gosta.

Lotili smo se tudi izdelave posebne ptičje pogače. Z mešanico kokosove masti in ptičjih semen smo ustvarili obeske, ki smo jih obesili na smreko pred vrtcem. Vsak dan smo s ponosom opazovali, ali so ptice uživale v njih.

Ta izkušnja je otroke naučila ne le skrbi za ptice, temveč tudi o pomembnosti njihovega prispevka k ohranjanju narave.

Urška Zupančič, vzgojiteljica

Skrb za ptice pozimi

V skupini Polžki smo se pogovarjali o pticah, ki prezimijo pri nas, ter raziskovali, kako lahko poskrbimo zanje v hladnejših mesecih. Prejeli smo čudovito ptičjo hišico, ki smo jo skupaj prebarvali...

Teden mobilnosti

V Evropskem tednu mobilnosti od 18. 9. do 22. 9. 2023 smo v vrtcu Gumbek s pomočjo pestrih in zanimivih dejavnosti otroke seznanjali s trajnostno mobilnostjo in o odgovornem ravnanju do narave....

Potujoči naravoslovni nahrbtnik

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.

Simbioza Giba

Izmenjevalnica semen

V Vrtcu Gumbek smo v ponedeljek, 22. 4. 2024, izvedli izmenjevalnico semen. Dogodek je potekal pred vhodom v Vrtec Gumbek. V sklopu projekta Simbioza Giba in dejavnostih ob dnevu Zemlje smo k sodelovanju povabili vrtčevske otroke, starše in stare starše. Obiskovalci so na stojnico prinašali različna semena in sadike zelenjave, zelišč, trajnic in lončnic, nato pa so si izbrali semena ali sadike rastlin, ki si jih želijo gojiti doma. Ob tej priložnosti je potekala tudi izmenjava vrtnarskih izkušenj glede vzgoje rastlin. Veliko željo za gojenje rastlin so pokazali tudi šolski otroci, ki so se ustavili na stojnici. Z izvedbo izmenjevalnice semen in rastlin smo spodbujali medgeneracijsko sodelovanje, zdrav življenjski slog vseh generacij in povezovanje skozi ljubezen do narave in vrtnarjenja.

Silva Perko, vzgojiteljica 

Izmenjevalnica semen

V Vrtcu Gumbek smo v ponedeljek, 22. 4. 2024, izvedli izmenjevalnico semen. Dogodek je potekal pred vhodom v Vrtec Gumbek. V sklopu projekta Simbioza Giba in dejavnostih ob dnevu Zemlje smo k...

Projekti sobivanja

Izmenjevalnica knjig

V skupini Medvedki smo v okviru projekta Sobivanje izbrali aktivnosti pod naslovom Ti meni danes, jaz tebi jutri. Med številnimi dejavnostmi sodelovanja več generacij so tudi ekološko obarvane aktivnosti.

V februarju smo pred igralnico uredili kotiček, v katerem je potekala Izmenjevalnica knjig.

Otroci so doma skupaj s starši poiskali knjigo, ki je ne bi pogrešali. Prinesli so jo v vrtec in v jo kotičku pred igralnico zamenjali s knjigo, ki so jo izbrali med knjigami, ki so bile na voljo za menjavo. Knjige so se hitro menjavale, zato so nekateri otroci kar vsak dan prinesli knjigo za menjavo in si izbrali drugo knjigo, ki so jo odnesli domov.

 Z izvedbo izmenjevalnice knjig smo obeležili slovenski kulturni praznik. V bodoče pa bomo na pobudo otrok izvedli še eno obliko izmenjevanja, izmenjevalnico igrač.

Zapisala Irena Andrić

Izmenjevalnica knjig

V skupini Medvedki smo v okviru projekta Sobivanje izbrali aktivnosti pod naslovom Ti meni danes, jaz tebi jutri. Med številnimi dejavnostmi sodelovanja več generacij so tudi ekološko obarvane...

Živimo zdravo – recept za zdrav zajtrk

V sklopu društva Sobivanje sodelujemo v projektu Živimo zdravo, preko katerega se bomo seznanili s pomenom zdravega načina življenja in pripravo zdravih obrokov (zajtrk, malico, kosilo in večerjo)....

Tradicija skozi oči otroka

Projekt Tradicija skozi oči otroka v vrtcu Gumbek

V letošnjem letu smo v vrtcu Gumbek začeli s projektom Tradicija skozi oči otroka. S projektom želimo, da otrok spozna in oživlja kulturno dediščino, tradicijo ter običaje ter želimo spodbuditi in razviti medgeneracijsko sodelovanje.

V sklopu projekta bomo raziskovali kulturno dediščino našega kraja. Otrokom bomo na zanimiv način prikazali tradicije in običaje.

Tako se je v našem vrtcu pod tradicionalno obogatitveno dejavnost, imenovano Presenečenje, odvijal Rokodelski sejem tradicije. Prostore vrtca smo spremenili v muzej starih predmetov, slik in pripomočkov, ki so nam jih starši na našo prošnjo prinesli v vrtec.

V četrtek, 28. 9. 2023, smo garderobe vrtca spremenili v rokodelski sejem. Otroci so v skupino dobili vabilo na sejem, na katerem je pisalo, naj s sabo prinesejo gumbe, s katerimi bodo lahko kupili kak izdelek in si ogledali delavnice.

V vrtec smo povabili članice Ustvarjalk, Društva upokojenk Dolenjske Toplice, kjer so otrokom predstavile različna stara opravila, ki so danes že skoraj pozabljena. Otroci so lahko opazovali spretnosti kvačkanja, šivanja, pletenja, štikanja, izdelovanja rožic iz krep papirja, punčk iz cunj ter mehkih igračk iz žabic.

Otroci so z zanimanjem opazovali ustvarjalke pri delu. Otrokom so na zanimiv način pripovedovale in pokazale kako izdelek izdelajo. Pri vsaki delavnici so otroci izbrali izdelek, ki so ga plačali z gumbom in ga odnesli v igralnice, kjer smo se z njimi tudi igrali.

Nina Fifolt, vzgojiteljica

Projekt Tradicija skozi oči otroka v vrtcu Gumbek

V letošnjem letu smo v vrtcu Gumbek začeli s projektom Tradicija skozi oči otroka. S projektom želimo, da otrok spozna in oživlja kulturno dediščino, tradicijo ter običaje ter želimo spodbuditi in...

Zdravje v vrtcu

Z umivanjem rok do zdravja

V januarju 2024 smo v skupini Sončki doživeli čudovito in poučno doživetje. Najprej smo se potopili v svet slikanic z dvema čudovitima deloma: “Pokukaj in povej! SADJE” ter “Pokukaj in povej! HRANA”, ki ju je izdala založba Kres. S slikanicami smo raziskovali raznolikost hrane, spodbujali otroško radovednost in bogatili njihov besedni zaklad.

Nato smo se podali v eksperiment z imenom “Prestrašeni poper”. Otrokom sva razložili, kako pomembno je pravilno umivanje rok z milom in vodo za odganjanje bacilov. Skupaj smo izdelali piktogram, ki je nazorno prikazoval, kako bacili odhajajo stran s pravilnim umivanjem rok. Sledila je tudi praktična demonstracija pravilnega umivanja rok, ki smo jo dodatno popestrili z bleščicami na rokah, simbolizirajočimi bacili. Starejši otroci so sodelovali in pozorno spremljali demonstracijo.

Neposredno po poučnem delu smo skupaj uživali v sadni malici, ki smo jo pripravile z ljubeznijo in kreativnostjo. Različno sadje in rižev vafl smo oblikovale v prikupnega medvedka, kar je prineslo še več veselja in zabave k obroku. Otroci so z navdušenjem pojedli svoje “medvedke”.

Celotno doživetje je bilo ne le poučno, ampak tudi zabavno in ustvarjalno. Skozi kombinacijo slikanic, eksperimenta, demonstracije in kreativne sadne malice smo spodbujali otroke k raziskovanju, učenju ter razvijanju zdravih navad.

Zapisala Mateja Bevc

Z umivanjem rok do zdravja

V januarju 2024 smo v skupini Sončki doživeli čudovito in poučno doživetje. Najprej smo se potopili v svet slikanic z dvema čudovitima deloma: "Pokukaj in povej! SADJE" ter "Pokukaj in povej!...

Dostopnost