V Evropskem tednu mobilnosti od 18. 9. do 22. 9. 2023 smo v vrtcu Gumbek s pomočjo pestrih in zanimivih dejavnosti otroke seznanjali s trajnostno mobilnostjo in o odgovornem ravnanju do narave. Izdelali smo plakate, na katerih so prevozna sredstva, ki so okolju prijazna (skiro in kolo), in nekatera manj ekološka (avtomobili, avtobusi, tovornjaki …), likovno smo ustvarjali, se igrali različne didaktične igre, izdelali cesto, na kateri smo se igrali z različnimi vozili, in prepevali pesmice na temo različnih prevoznih sredstev. Veliko smo se gibali na prostem, se igrali gibalne igre, na sprehodih opazovali promet, prometne znake in se pogovarjali o prometni varnosti.

Najstarejše skupine je obiskal policist g. Boštjan Jernejčič, s katerim smo se pogovarjali o prometu ter kako se varno vedemo, ko smo v njem udeleženi kot pešci. V njegovem spremstvu smo se odpravili na sprehod. Skupaj smo utrjevali usvojeno znanje o varnem prečkanju cestišča in hoji po pločniku ob glavni cesti.

Teden mobilnosti smo sklenili v petek z Dnevom brez avtomobila. Parkirišče ob našem vrtcu se je spremenilo v pravo mini cesto, na kateri so svoje spretnosti v vožnji s poganjalci preizkušali najmlajši otroci našega vrtca. Starejši otroci pa so svoje znanje preizkusili na velikem prometnem poligonu, kjer so morali biti ob vožnji s poganjalci in kolesi pozorni na pešce, različne prometne znake in ovire. Najbolj so uživali v vožnji skozi tunel in klančine na cesti. Obiskal nas je tudi g. župan Franci Vovk, ki nam je ob tej priložnosti predal talno igro.

Maja Rozman in Nastja Bobnar, vzgojiteljici

Dostopnost