V sredo, 15. 5. 2024, so v vrtec prihajali, ne le otroci, vendar tudi princese in vitezi. Takoj po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali v Sotesko. V parku ob Hudičevem turnu so bile razporejene različne delavnice, ki so čakale na otroke.

Ob poti do Hudičevega turna nas je čakala upokojena vzgojiteljica Darja, ki je otrokom pokazala, kako se dela z glino. Otroci so glino zvaljali ter odtisnili različne odtise in naredili različne medaljone.

Na travniku nas je čakala tudi upokojenka Marinka, ki je za nas pripravila zeliščarsko delavnico. Otrokom je povedala, kakšna zelišča ima, kako se jih nabira ter suši. Za nas pa je skuhala tudi prav poseben čaj.

V Hudičevem turnu nas je pozdravil grof Andrej Pršina s svojo zbirko srednjeveškega orožja. Povedal in pokazal nam je veliko zanimivih stvari. Med drugim, zakaj so imeli različne meče in zakaj so jih uporabljali. In zakaj so vitezi nosili tako težko opremo. Čemu je bila namenjena verižna srajca. Ob zvokih bobna pa nam je zaigral koračnico ob klicu vitezov ter ob začetku boja.

Nekateri smo se podali v zgornje nadstropje Hudičevega turna, kjer se nam je ob hoji po stopnicah, kar malo zavrtelo. Tam smo si na stenah ogledali ostanke poslikav ter čudovit razgled.

Pred Hudičevim turnom so bila razporejena slikarska stojala, s katerim smo si pomagali pri risanju s svinčniki. Poskušali smo, kar se da najbolje, narisati turn.

Ob samotnem drevesu, sredi travnika, na gugalnici nas je čakala grajska pravljičarka. Prebrala nam je zgodbo Vitez reče ne. Usedli smo se na odeje in ji z zanimanjem prisluhnili.

Ob grajski malici (sendviči v obliki gradu ter zelenjava v obliki mečev), ki so nam jo pripravili kuharji iz šolske kuhinje, smo si na odejah pripravili piknik ter se segreli na soncu.

Najstarejši skupini sta si ogledali še depo starih avtomobilov in Soteški grad.

Dan je prehitro minil. Otroci so se polni energije vrnili nazaj v vrtec z novimi spoznanji in lepimi spomini.

Dostopnost