V mesec januarju smo v skupini izvedli dejavnosti v sklopu teme »Ko lutke oživijo«. Otroci so imeli priložnost spoznati različne vrste lutk, od ročnih lutk do lutk na palici, prstnih in senčnih lutk. Vsaka vrsta lutke je prinesla svoj čar in izziv, otroci pa so se z navdušenjem podali v raziskovanje sveta lutk.

Najprej smo spoznali ročne lutke. Vsak otrok se je imel možnost preizkusiti v igri in animaciji ročnih lutk v namiznem gledališču.

Nato so se preizkusili v animiranju lutk na palici. Otroci so se naučili premikati lutke tako, da so jim vdihnili življenje, pri čemer so razvijali svojo domišljijo in spretnosti sodelovanja.

Spoznali so tudi prstne lutke in lutke za senčno gledališče. Pri senčnem gledališču so otroci spoznali umetnost igranja s svetlobo in sencami. Z uporabo različnih predmetov in lutk so ustvarili zanimive senčne podobe.

V igralnici smo uredili lutkovni kotiček, kjer so imeli otroci vse te lutke in pripomočke na voljo ves čas.

Otrokom smo omogočili čarobno potovanje skozi svet lutk, kjer so se naučili, kako lahko z malo domišljije in ustvarjalnosti oživijo nepremične stvaritve ter ustvarijo lastne čarobne svetove.

Katja Šenica, vzgojiteljica

Dostopnost