V Sitarjevi hiši smo si otroci iz vrtca Gumbek ogledali etnološko  razstavo z naslovom Bajeslovna bitja v ljudskem izročilu Dolenjske ali Kam so se skrili škrati?, ki so jo pripravili v Dolenjskem muzeju v sklopu Unescovega leta varovanja nesnovne kulturne dediščine.

Kustosinja ga. Alenka nam je predstavila vrste škratov, kakšne so razlike med škratom in palčkom ter predstavila vlogo škrata v preteklosti. Spoznali in razvrščali smo drevesne vrste s pomočjo interaktivnih sličic ter se igrali spomin. Predstavila nam je ljudske instrumente, katerih zvoki so bili za nas nenavadni in zelo zanimivi.

Iz čarobne vrečke smo izžrebali lesene kocke s slikicami in ob njih pripovedovali izmišljeno zgodbo.  Za konec smo si ogledali še 4D doživetje »Voda – (iz)vir življenja«, kjer smo  se s pomočjo animirane 4D simulacije  odpravili  na popotovanje v središče zemlje. Spoznali smo geološke značilnosti in živali  ter legendo o Brbuču.

Preživeli smo zelo zanimivo dopoldne v Sitarjevi hiši, otroci pa so z obiskom razstave stopili v stik s kulturo in kulturno dediščino.

Dostopnost